Uitglijders en vallen met de fiets: zo zit het met de gladheid in Tilburg

Gladheid Elizabeth Ziekenhuis

Het is spekglad op de Tilburgse wegen. Het KNMI waarschuwt met code geel voor plaatselijke gladheid, veroorzaakt door sneeuwresten en het bevriezen van natte wegdelen. Uitglijders en valpartijen zijn aan de orde van de dag.

Het valt verrassend genoeg mee met de drukte op de spoedeisend hulp van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis. Volgens een woordvoerder hebben er de afgelopen twee dagen een ‘handvol patiënten’ breuken opgelopen door de gladheid en zijn daarvoor behandeld.

Geen extra voorbereiding

“Er waren enkele patiënten die met de fiets zijn gevallen, die breuken hebben opgelopen. Denk aan een polsbreuk, bijvoorbeeld.” Hoewel het KNMI een waarschuwing heeft uitgegeven, heeft het ziekenhuis zich niet specifiek extra voorbereid: “Het aantal patiënten dat we maandag en dinsdag hebben behandeld was goed te doen.”

Op de eerste dag van sneeuwval waren er meer spoedeisende hulpbezoeken dan op dinsdag, zo meldde de woordvoerder. Het betrof voornamelijk ongevallen als gevolg van gladheid in de directe omgeving. Hij vertelt verder dat je je alleen kunt voorbereiden op de gladheid door extra alert te zijn. “Let op gladde stukken die bevroren zijn en zorg dat je goed schoeisel draagt. Wees voorzichtig, vooral als je met de fiets bent.”

Angela Weisz