Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Uitbreiding alcoholverbod: Hier mag je binnenkort niet meer met alcohol over straat

Verbod op nuttigen van alcoholhoude dranken | Foto: Gijs Franken

De gemeente gaat gebieden waar nu een alcoholverbod geldt, uitbreiden. Zo mag je op steeds minder plekken in het centrum van de stad met een biertje in je hand lopen en ook mag de politie sneller optreden bij overlast.

De gemeente wil zorgen voor een afname in het aantal overlastmeldingen door alcoholgebruik en daarom vergroot ze de bestaande gebieden met een verbod. Het besluit daarover stamt uit 2014 en was niet concreet genoeg. Bovendien is de stad in rap tempo aan het veranderen en komen er op steeds meer plaatsen meldingen van overlast.

Binnenstad
Binnenkort mag je rondom het station geen alcohol drinken en ook bij het Stadsforum en de Fabrieksstraat is dit verboden. Bij die laatste is het ook al verboden om een joint te roken. De gemeente laat weten dat er verder geen blowverbod gaat gelden in de binnenstad. Ook bij het Fokkerpad, een klein stadspark in een woonwijk waar de overlast aanhoudt, gaat er weer een verbod gelden.

De nieuwe gebieden met een alcoholverbod zijn omcirkeld (bron: Gemeente Tilburg).

Volgens de gemeente en politie moet het alcoholverbod uitgebreid worden, omdat de stad aan het veranderen is. Een aantal wijken in Tilburg is sinds 2014 vergroot of samengevoegd. Zo wordt het alcoholverbod op het Stadsforum ook uitgebreid. In dat gebied geldt nu nog een gedeeltelijk verbod, wat nog uit het verouderde besluit komt.

Overlast
Bijvoorbeeld in het gebied rondom het station wordt vaker overlast gemeld. Die bestaat uit straatintimidatie, slapen in de openbare ruimte, wildplassen en bedelen. Ook bij de NS komen klachten binnen over personen die onder invloed zijn en overlast veroorzaken.

Met het uitbreiden van het alcoholverbod kan de politie mensen aanspreken, wegsturen en eventueel bekeuren. Ook wil de gemeente de overlast door daklozen die onder invloed zijn, beperken. De aanpak van straatintimidatie staat ook hoog op het lijstje bij de gemeente.

Edita Saakian