Triceratops te gast in de LocHal: een unieke tentoonstelling

In de LocHal in Tilburg is een echte Triceratops te bewonderen. Dit indrukwekkende fossiel, met zijn drie grote hoorns, zijn opvallende nekschild, een gewicht van 5.500 kilo en een lengte van bijna 10 meter, is een bijzondere verschijning. Hij is van 27 juni tot en met 6 augustus te bewonderen.

Zo’n 67 miljoen jaar geleden leefde deze plantenetende dinosaurus in de moerassen van Wyoming in de Verenigde Staten. Deze Triceratops is zo’n tien jaar geleden, samen met vier andere exemplaren, gevonden door Naturalis. “Dat is buitengewoon uniek,” vertelt paleontoloog Anne Schulp die bij de vondst was.

Deze zomer reizen de fossielen door Nederland en zijn ze los van elkaar te zien in Delft, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht en Tilburg. De tentoonstelling in Tilburg is een samenwerking tussen Naturalis, Natuurmuseum Brabant en de Bibliotheek LocHal.

Lastige operatie

Het opzetten van het skelet en alles eromheen was lastig, vond preparateur Mickel van Leeuwen. “We moesten de grote dinosaurus op een soort locomotief of trein zetten. Dat maakte het allemaal een stuk ingewikkelder.”

Van Leeuwen had al wel vaker met zulke grote dieren gewerkt. Hij heeft alle botten van de kudde in zijn werkplaats gehad. De incomplete botten heeft hij aangevuld met plamuur en al het kunststof materiaal heeft hij voorzien van verf. Het eindresultaat: je kunt niet direct zien wat fossiel materiaal is en wat kunststof is. Ook maakte hij een frame voor elk skelet. Niet alleen is het frame zo gemaakt dat het bijna niet te zien is, maar elke Triceratops is ook in zijn eigen unieke houding gepositioneerd.

Verwonderen in de LocHal

Ook de gemeente is erg enthousiast over de komst van de Triceratops. Wethouder Kunst en Cultuur Marcelle Hendrickx zegt dat hij nu in het voor haar misschien wel mooiste gebouw van de wereld staat. “Tilburg is een stad van makers en doeners, daarom is het mooi dat we ons in de LocHal van tijd tot tijd kunnen verwonderen.”

Naast de tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo kun je deelnemen aan een Triceratops tekenworkshop, verzorgd door de docenten van Vincents Tekenlokaal. Deze workshops zijn bedoeld voor verschillende leeftijden en niveaus.

LEES OOK:
Mylo heeft haar eigen ‘Black Barbie’ expositie in de Lochal

Tristan Kans