Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Primeur: team ETZ plaatst kraakbeen via kijkoperatie terug

“Al twee jaar had ik last van mijn knie bij het sporten”, blikt Sidney Beltman (19) terug. Haar knie wilde maar niet herstellen. Een MRI-scan wees toen uit dat het kraakbeen beschadigd was. Sidney Beltman onderging daarom een transplantatie in het ETZ, en daarbij is het knieweefsel onlangs teruggeplaatst in haar knie via een kijkoperatie. Een primeur in ons land.

Zulke transplantaties zijn sinds dit voorjaar weer mogelijk in het ETZ. De chirurgen moesten drie jaar terug noodgedwongen stoppen. Want de firma die de cellen in een lab kweekte, leverde ze plots niet meer. Gelukkig voor Sidney en andere lotgenoten is er nu een nieuwe leverancier. Zo lukte het het ETZ om de behandelingen te hervatten.

Gezond weefsel om nieuwe cellen mee op te kweken

Sidney: “De eerste operatie voor het op kweek zetten van het kraakbeen vond zes weken terug plaats. De dagen daarna had ik moeite met lopen, maar de pijn vond ik erg meevallen”. Bij deze operatie werd vastgesteld hoe groot de schade aan de knie was en werden losse stukjes kraakbeen verwijderd. Tegelijk nam chirurg Jacob Caron gezond weefsel weg om nieuwe cellen mee op te kunnen kweken in het lab. Dat doet het team dan in combinatie met het bloed van de patiënt. Dit heeft als groot voordeel dat ze alleen lichaamseigen stoffen gebruiken, zodat de kans op succes groter is.

Na zes weken is het gekweekte kraakbeen in het ETZ teruggeplaatst in de knie van Sidney. “Ook deze ingreep, die maar een half uurtje duurde, is goed verlopen. Ik ben nu aan het revalideren. Ik krijg daarbij hulp van fysiotherapeuten”. De complete behandeling staat in een app van het ziekenhuis, met nuttige informatie, schema’s en video’s. Sidney: “Ik ben tevreden over de nazorg die ik nu krijg. Ik ga over zes weken voor controle terug naar het ziekenhuis. Hopelijk zijn de klachten die ik had aan mijn knie dan voor altijd verleden tijd.”

Nieuwe techniek voor transplantatie via een kijkoperatie

De nieuwe techniek voor het via een kijkoperatie terugplaatsen van het kraakbeen hebben Jacob Caron en zijn collega Chris van den Broek in Berlijn geleerd. Namelijk van kniespecialist Tobias Jung. Caron: “Na het maken van kleine sneetjes in de knie druppel ik de bolletjes kraakbeen via een heel klein rietje terug in de knie. Die bolletjes kleven vanzelf aan het kraakbeen dat dus bij de eerste operatie al was schoongemaakt. Daarna vloeien de druppeltjes in de warme omgeving van de knie als spiegeleieren uiteen. De twee belangrijkste voordelen van een kijkoperatie ten opzichte van een traditionele open operatie zijn minder pijn voor de patiënt en een sneller herstel. Patiënten kunnen al direct na de operatie de knie buigen en strekken. Maar de mate waarin wordt in de loop van zes weken wel verder opgebouwd.”

 

Foto: ETZ Fotografie & Film | Operatieteam: (v.l.n.r.) Kris Vromans, Sabine Geerts, Chris van den Broek, Sam Wintermans en Jacob Caron

 

Kees-Luc Simons