Tilburgse studie- en studentenverenigingen vrezen financiële problemen

TILBURG – Tot 1 september geen evenementen, dat is het besluit van het kabinet dat eerder deze week heeft genomen en dat heeft uiteraard gevolgen. Dat geldt voor evenementenorganisaties, maar ook studie- en studentenverenigingen vrezen voor de financiële gevolgen. De TOP-week, het programma waarmee nieuwe studenten aan het begin van het collegejaar worden verwelkomd, gaat dit jaar niet door in de normale vorm. En dat is nu net de periode waarin de verengingen nieuwe leden werven.

“Het überhaupt hebben van leden is cruciaal voor een vereniging. Op het moment dat dat er niet is, dan mis je belangrijke inkomsten”, legt Darren van Maanen van universiteitspartij Fractie Sam uit. “En op het moment dat er geen inkomsten zijn voor een vereniging, is het net als bij een bedrijf. Dan gaat de vereniging failliet”.

De Tilburgse VVD-fractie springt voor de studenten in de bres. In een brief aan het college heeft de partij onder andere gevraagd of de gemeente de problemen bij de studie- en studentenverenigingen wil inventariseren. Daarnaast zou het college ervoor moeten zorgen dat eventuele financiële schade beperkt zou moeten worden om de studentencultuur in stand te houden.

Kennismaking met de stad

Het zijn echter niet alleen de financiën waar zowel de verenigingen als de VVD-fractie zich zorgen maakt. De TOP week is voor veel studenten een eerste kennismaking met de universiteit, het studentenleven en Tilburg als stad. “Niet alleen baat in de vorm van plezier, maar ook ervaring en kennis die worden opgedaan en gelden voor de rest van hun studentenleven”, schrijft de VVD daarover in de brief aan het college.

Voorzitter Suzanne Pluym van de TOP week, de introductieweek die vroeger bekend stond als de TIK week, is met haar mede-organisatoren druk bezig geweest om een alternatieve kennismakingsweek op poten te zetten. “We gaan er voor nu vanuit dat het grotendeels digitaal zal zijn, want dat is natuurlijk iets dat sowieso kan en waarmee we een beetje zekerheid kunnen creëren voor onszelf.” Ook houdt Pluym de optie open om eventueel kleine bijeenkomsten te organiseren, als de omstandigheden dat toelaten. “Daar kunnen we later pas iets over zeggen, maar verder ligt op dit moment nog niet heel erg veel vast.”

Tijmen Moelker