Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse sportverenigingen krijgen ledverlichting van de gemeente

Rooms Katholieke Sport Vereniging "Were Di" in landschapspark Moerenburg in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Achttien Tilburgse sportverenigingen krijgen binnenkort nieuwe veldverlichting. De ledverlichting is duurzaam en bespaart de verenigingen veel geld. De helft daarvan gaat terug naar de gemeente om een deel van de investering terug te verdienen.

Het vervangen van de verlichting levert de sportverenigingen veel op. Uit een berekening van de gemeente zouden ze gemiddeld tussen de 35 en 55 procent energie besparen. Dat scheelt dus ook een hoop in de kosten, want op dit moment wordt nog gas gebruikt om de velden te verlichten.

Investeren
De helft van die besparing gaat naar de gemeente. Hiermee betaalt ze een deel van de investering. De andere helft gaat naar de verenigingen. Zij krijgen hier binnenkort meer over te horen. Verenigingen die recht hebben op nieuwe, duurzame ledverlichting huren hun sportvelden van de gemeente.

Het zijn vooral voetbalverenigingen die nieuwe ledverlichting krijgen, maar er zit ook een handbal-, korfbal-, rugby-, honkbal- en atletiekvereniging bij.

Nog dit jaar
De gemeente stelt als doel om alle verenigingen nog in 2023 van nieuwe verlichting te voorzien. Of dit daadwerkelijk gehaald gaat worden hangt af van een aantal factoren, vertelt een woordvoerder. “Of we dat gaan halen, hangt af van de snelheid van het inkoopproces, de drukte bij de leveranciers en verenigingen en de levertijden van materialen.”

Pieter Soethout