Tilburgse politici over de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen

De posters van de Tweede Kamerverkiezingen bij station Tilburg (foto: Omroep Tilburg)

Het is de ‘day after’ de Tweede Kamerverkiezingen. Experts spreken van een politieke aardverschuiving, want de PVV werd veruit de grootste. De gevestigde orde leverde juist enorm in.

De (vice)fractievoorzitters van alle landelijke partijen, die ook een Tilburgse tak hebben, geven hun eerste reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen. Forum voor Democratie was nog niet in de gelegenheid om een eerste reactie te geven.

Hans Kokke – SP

“Als ik naar mijn eigen partij kijk, is het erg jammer dat we verloren hebben. Zeker, omdat we in Tilburg ook een goede campagne hebben gedraaid. Ik ben dan ook trots op alle vrijwilligers. Toch zijn we teleurgesteld, maar zeker niet minder strijdbaar.”

“We zijn geschrokken van de winst van Wilders, want 37 zetels is erg fors. Het blijft toch de partij die gekenmerkt wordt door de bijna racistische uitspraken als ‘minder moslims’ en ‘minder islam’.”

“Ik ben van een linkse partij en als we een rechts kabinet krijgen, maak ik me daar echt wel zorgen om. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor de bijna miljoen moslims die hier wonen. Onzekerheid is waar we op af stevenen, maar aan de andere kant behouden we onze strijdbaarheid. Wij willen laten zien dat Tilburg en Nederland voor iedereen is, ongeacht waar je vandaan komt en wie je bent.”

Ineke Couwenberg – CDA

“Wij staan met twee benen in de Tilburgse samenleving. We worden niet gestuurd vanuit Den Haag en hebben ook maar weinig invloed op wat daar gebeurt. Er is nu wel veel verbeterd. Het landelijke CDA, met Henri Bontenbal voorop, heeft een verhaal en een toon neergezet deze campagne waar wij enthousiast van worden. Echt vanuit het midden, met aandacht voor gezinnen, verenigingen, voor ècht samen leven.”

“De verkiezingen kwamen te snel en hij heeft dat nog niet kunnen laten zien, vandaar dat het verlies niet onverwacht is. We zien dat de afstand tussen Den Haag en de rest van het land en ook in onze stad tussen het stadhuis en de wijken nog veel te groot is. Daar moeten we aan werken en daar willen wij heel hard ons best voor doen. CDA Tilburg bouwt gemotiveerd verder met stevige roots in de stad, de wijken en de dorpen.”

Niels van Stappershoef – VVD

“Volgens de Tilburgse VVD heeft de verkiezingsuitslag laten zien dat de zorgen van veel Nederlanders in de afgelopen jaren onvoldoende gehoord zijn. Ook de VVD moet daarvoor in de spiegel kijken. Dit betekent dat we kritisch moeten kijken welke concrete maatregelen we nu kunnen nemen om aan die zorgen tegemoet te komen. Zorgen van álle inwoners in Tilburg, niemand uitgezonderd. Zorgen over een dak boven je hoofd, voldoende geld in de portemonnee en een veilige omgeving.”

“We geloven erin dat we door hard te werken en de uitvoering voorop te zetten in Tilburg juist op die onderwerpen ook het verschil aan het maken zijn. Als Tilburgse VVD willen we de koers vasthouden en ons ook blijven inzetten voor een Tilburg waar je goed kunt ondernemen en waar we vergroenen.”

Anne-Miep Vlasveld – PvdD

“De PvdD Tilburg baalt uiteraard van de uitslag. Het is moeilijk om te zien dat alles waar wij voor opkomen; dieren, natuur, mileu, een liefdevolle, duurzame en eerlijke samenleving, nu een kleinere stem heeft.”

“Wel willen we al onze Tilburgse kiezers bedanken. Wij zijn enorm dankbaar voor hun steun en alle fijne gesprekken die we hebben gevoerd in de campagne. Zij kunnen erop rekenen dat wij op blijven komen voor onze gezamenlijke idealen. Wij roepen iedereen op om elkaar vast te houden en om een vuist te maken voor wie kwetsbaar is: dier én mens. Hou moed!”

Stefan Jansen – PvdA

“Ondanks de mooie winst van GroenLinks-PvdA, zijn we onthutst door de uitslag met de PVV als grootste partij. Wij blijven in Tilburg uitdragen dat iedereen welkom is, zichzelf kan zijn en volwaardig mee kan doen. GL-PVDA zal niet meedoen aan een kabinet met Wilders. Het is nu dus aan anderen.”

“Wij blijven ons ondertussen inzetten voor een sociaal en duurzaam Tilburg en blijven dichtbij de mensen staan. We zullen komende tijd extra in gesprek gaan met organisaties en mensen die zich met ons zorgen maken over de uitslag of zich persoonlijk geraakt voelen. Uiteraard gaan we ook in gesprek met hen die zich door de politiek in de steek gelaten voelen.”

René Spieringhs – GroenLinks

“Het zijn landelijke verkiezingen waarbij we een massale tegenstem zien op het cynische beleid , met als gevolg gebrek aan bestaanszekerheid voor velen, die geprojecteerd wordt op immigranten. We zijn diep teleurgesteld, maar helaas ook niet compleet verrast door de tweedeling die hierdoor in de samenleving is ontstaan.”

“Uiteraard zijn we blij met de kracht die spreekt uit de samenwerking met de PvdA. We zien een sterk links blok dat kan en wil strijden voor idealen. Maar we zien ook de realiteit dat we, ondanks deze mooie uitslag, landelijk nu (nog) niet aan zet zijn. GroenLinks Tilburg staat voor verbinding daar waar de problemen van vele hetzelfde zijn, zijn onze antwoorden gestoeld op positief vooruitkijken en samen doelen bereiken.”

“Wij zullen de brug blijven slaan naar iedereen in onze stad en te verbinden, daar waar polarisatie dreigt. In Tilburg laten we niemand vallen. En gaan we met volle kracht door op basis van ons programma ‘Meer voor Elkaar’.”

Henk van Tilborg – 50Plus

“50PLUS Tilburg is natuurlijk teleurgesteld. Tot middernacht  stonden we op één zetel en waren we blij. Maar nu staan helaas op nul en dat is de realiteit. Waarschijnlijk zijn we “afgestraft” voor de interne conflicten. In Tilburg hebben we wel de kiesdrempel gehaald, dus daar zijn we trots op. Maar landelijk is dat dus niet gelukt.”

“Gelukkig zitten we nog wel in de Eerste Kamer, Provinciale Staten en Waterschappen. We moeten weer gaan opbouwen, zoals we ooit begonnen zijn en van nul naar vier zetels gingen. Ik ben trots op onze lijsttrekker Gerard van Hooft, die zich tot het laatst heeft ingezet. Ik ben ervan overtuigd dat een nieuw bestuur ons weer op de kaart gaat zetten. In Tilburg en de omliggende dorpen blijven we ons inzetten voor de senioren en kunnen Tilburgers ook bij ons terecht.”

“We zijn daarnaast geschrokken van het aantal zetels dat de PVV heeft gehaald. De partijen zullen op eieren moeten lopen om een stabiel kabinet te krijgen.”

Sylvia Spinnewijn – D66

“Ook voor D66 Tilburg is de landelijke verkiezingsuitslag aangekomen als een harde klap. De grootste winnaar van deze verkiezingen heeft standpunten die neerkomen op uitsluiting en forse stappen achterwaarts op bijvoorbeeld klimaat, migratie en vrijheid van godsdienst.”

“De PVV vertegenwoordigt standpunten die rechts-extremistisch zijn. Ideeën die niet normaal zijn en ook nooit normaal gevonden mogen worden.”

“We putten hoop uit het feit dat een groot deel van onze inwoners hier nog steeds hetzelfde over denkt. Ook zullen we er de komende tijd hard voor knokken om iedere teleurgestelde burger opnieuw te verbinden aan een hoopvolle toekomst, in plaats van tientallen jaren terug te vallen in de tijd. In de eerste plaats natuurlijk hier, in Tilburg, waar wat ons betreft de boodschap is en blijft dat wij niemand laten vallen, met gelijke kansen voor iedereen.”

Pieter Soethout