Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse ‘maawmuur’ moet verhuizen, maar waarheen?

Kunstenares Miranda Poel zet de slijptol in het kunstwerk. (foto: Omroep Tilburg)

De ‘maawmuur’ aan het Willemsplein in Tilburg gaat verhuizen. Het stalen kunstwerk van Miranda Poel moet plaatsmaken voor het nieuwe stadsforum. Woensdag begon de operatie. De maawmuur moet in drie stukken worden gezaagd voordat het vervoerd kan worden.

De muur is ontworpen door Tilburgse kunstenaar Miranda Poels, in samenwerking met architect Ad Roefs. Het kunstwerk werd in 2012 geplaatst. Het leek er heel even op dat de maawmuur wel op het Willemsplein kon blijven, maar op een andere plek. Met de komst van het gloednieuwe stadsforum gaat dat toch niet lukken volgens de wethouder. “Het stadsforum is nou juist een plein met bomen en culturele activiteiten. Hier staat het kunstwerk in de weg en komt het niet meer tot z’n recht.”

Veertig meter lang
Poel en Grashoff zetten daarom woensdag de slijptollen in het metaal. De maawmuur moet namelijk in drie delen verplaatst worden en dat wordt een grote operatie, volgens Rik Grashoff. “Het kan alleen maar in drie stukken vervoerd worden, omdat het veertig meter lang is. Zulke grote vrachtwagens hebben we niet.”

Donderdag worden daarom de drie delen met een kraan op een enorme dieplader gezet om vervoerd te worden naar Esbeek. Daar is de tijdelijke opslag van de aannemer. “Maar hij komt terug op een mooie plek in de stad, ” verzekert wethouder Grashoff.

Nieuwe locatie
Waar Miranda’s maawmuur dan wel komt, hoopt de wethouder voor de zomer bekend te maken. “Wat dit kunstwerk nodig heeft, is dat je het van een afstand kan bekijken. In dat opzicht heeft het hier nooit heel goed gestaan,” vindt Grashoff. Hij doelt op de fietsgarage aan de ene kant van de muur en de drukke weg aan de overkant. In samenspraak met Miranda wordt stadsbreed gezocht naar een nieuwe locatie.

LEES OOK:
Aanleg Stadsforum begonnen: groen evenementenplein in Tilburgse binnenstad

Edita Saakian