Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgse Kermis gaat door, maar wel weer aangepast

Foto: Collin Beijk

De Tilburgse Kermis gaat door, dat heeft de gemeente maandagmiddag tijdens een persconferentie bekend gemaakt. Alleen het wordt niet ‘De Tilburgse Kermis’ volgens wethouder Rolph Dols, maar net als vorig jaar een vakantiekermis. Van 16 tot en met 25 juli staan er in drie zones zo’n 140 attracties opgesteld.

Door corona krijgt Tilburg geen ‘normale’ kermis, maar de zogeheten vakantiekermis wordt wel groter dan vorig jaar. Er worden in drie zones zo’n 140 attracties neergezet, dat is zeventig procent van de normale hoeveelheid van de Tilburgse kermis. “Wij zijn de kermisstad van Nederland en Europa. Het is heel belangrijk dat het doorgaat, ook voor exploitanten”, zegt kermiswethouder Rolph Dols. 

Roze Maandag
Ook dit jaar moet de kermis het zonder het populairste evenement doen. Roze Maandag gaat niet door. “We kunnen dat soort bezoekersaantallen met de huidige maatregelen niet managen”, legt wethouder Dols uit. “De risicio’s zijn te groot.” Er wordt nog wel gekeken naar een digitale viering van Roze Maandag.

Over de drie zones verspreid, kunnen er dit jaar zo’n 8.000 bezoekers tegelijkertijd ontvangen worden. De gemeente gaat voortdurend monitoren of het niet te druk wordt en er pleinen en/of attracties tijdens afgesloten moeten worden. “We hebben geleerd van vorig jaar, toen ging het ook al best goed, maar nu was de voorbereidingstijd langer waardoor we al vroegtijdig met verschillende partijen zaken hebben afgestemd.”

Vorig jaar ging de kermis in Tilburg ook door in een afgeslankte vorm. Verdeeld over vier afgesloten pleinen stonden er toen 55 attracties. Normaal zijn dat er zo’n tweehonderd in een lang lint door de binnenstad. Om te voorkomen dat er teveel mensen zouden komen, werden toen het Besterdplein, Koningsplein, Stadsforum (Stadhuisplein) en de Paleisring afgezet met hekken.

Langer open
De kermis is dit jaar doordeweeks open van één uur ’s middags tot tien uur ’s avonds. In het weekend zijn de attracties een uurtje langer open. De horeca volgt de landelijke regels. Op dit moment zou dat betekenen dat die om tien uur ’s avonds dicht moet en er maximaal vijftig bezoekers op een terras mogen zitten. Alleen bij verdere versoepelingen door de landelijke overheid kan dat nog veranderen. De gemeente Tilburg beweegt daarin mee.

Opvallend is dat de wethouder geen uitspraken wil doen over de pachtgelden. “We hebben daar goede afspraken over gemaakt, maar ik kan en wil er verder niets over zeggen.” Diverse andere gemeenten hebben het stageld voor kermisexploitanten verlaagd zodat ze makkelijker rond kunnen komen ondanks de lagere bezoekersaantallen.

Geen testen
Volgens wethouder Dols is iedereen welkom op de Tilburgse kermis. “Er hoeft geen coronatest gedaan te worden, want het wordt gezien als een doorloopevenement.” De verantwoordelijkheid van een veilige kermis ligt volgens hem niet alleen bij de gemeente en de kermis, maar ook bij de bezoekers. Want de anderhalvemetermaatregel blijft wel gewoon van kracht ondanks de stijgende vaccinatiegraad en dalende coronacijfers.

Tijdens de Tilburgse kermis zijn er ook diverse side-events zoals Desperados Roadshow en Holy Pink. Voor deze evenementen zijn wel toegangstesten noodzakelijk. Deze feestjes mogen doordeweeks doorgaan tot 11 uur en in het weekend tot middernacht. Ook Kermis FM heeft aangegeven weer tien dagen verslag te doen van het zwieren en zwaaien, maar hoe en waar precies is nog onduidelijk volgens hoofdredacteur Arno Leblanc.

Collin Beijk