Tilburgs raftteam naar het WK: ‘Waarom het zo onbekend is in Nederland snappen we niet’

Foto: Forward Motion

Het Tilburgse raftteam Forward Motion gaat voor de zesde keer naar het wereld kampioenschap raften. De Tilburgse ploeg zal in Italië met twee ploegen meedoen aan het grootste rafting evenement ter wereld. Welk resultaat het team zal gaan halen weten ze zelf ook niet. ‘Het deelnemersveld is verdubbeld, dus wij hebben geen idee waar wij staan als vlakwaterland.’

‘’Ik durf niet te zeggen hoeveel uur erin gaat, maar het voelt af en toe als een fulltime baan, naast je fulltime baan’’, zegt coach Jenita Gobel. De ploeg traint minstens twee keer in de week samen en daarnaast werkt ieder teamlid ook nog zijn persoonlijke trainingsschema af. Het Tilburgse team wordt namelijk niet geholpen door sportorganisatie NOC*NSF, dat betekent dat de rafters alles zelf moeten regelen.

Onbekende sport
Dat raften nog geen grote bekende sport is, snappen ze bij het team niet zo goed. ‘’Op de een of andere manier lukt het niet om de sport onder de mensen te brengen. Het is een hele mooie sport waarbij je moet samenwerken en er veel spektakel is. Dus wij hebben eigenlijk geen idee waarom het niet zo bekend is in Nederland.’’

Derde plek
Spectaculair is de sport zeker. Bij het WK zijn er vier soorten races waarvan de ‘RX’ het spectaculairst is. Bij dit onderdeel leggen twee boten tegelijk het slalomparcours af, waarbij de tegenstanders uit het parcours mogen worden geduwd. ‘’Dit is het onderdeel waar we het minst bekend mee waren, maar het bleek ons toch wel goed te liggen’’, laat de coach weten. De Tilburgse ploeg werd namelijk derde in het eindklassement.

Of de ploeg dit jaar weer zo hoog kan eindigen weet Jenita niet. ‘’Er hebben nog nooit zoveel landen deelgenomen aan het WK. Het deelnemersveld is verdubbeld, dus wij hebben geen idee waar wij staan als vlakwaterland. Het zou mooi zijn om een top tien klassering te halen.”

Fabrice Leclaire