Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tilburgers betalen gemiddeld ruim 400 euro aan energie per maand

Foto: Omroep Brabant

Gemiddeld betalen Tilburgse inwoners dit jaar meer dan vierhonderd euro aan energiekosten per maand. Dat komt neer op een kleine twintig procent van hun besteedbaar inkomen. Vergeleken met voorgaande jaren is er dan ook een flinke stijging te zien.

Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan op basis van CBS cijfers. Sommige gegevens van 2022 zijn nog niet bekend. Denk hierbij aan het gemiddelde inkomen van Tilburgse huishoudens of het daadwerkelijke gas- en stroomverbruik van dit jaar. Daarom zijn voor het onderzoek de cijfers van vorig jaar gebruikt.

Prijsstijgingen
De stijgingen zijn enorm en het gevolg van de gestegen gas- en stroomprijs. Waar je in 2021 nog net geen euro aan een kubieke meter gas kwijt was, is dat nu meer dan drie euro. Ook de stroomprijs is flink gestegen van 25 cent naar 75 cent. Dit alles is terug te zien in het bedrag wat Tilburgers maandelijks kwijt zijn aan energie.

Zouden inwoners van Tilburg dezelfde hoeveelheid energie gebruiken als vorig jaar dan is een gemiddeld huishouden 420 euro per maand kwijt. Dat komt dan weer neer op zeventien procent van het besteedbaar inkomen.

Drie keer hoger
Vorig jaar lag dat bedrag een stuk lager. Toen was een gemiddeld Tilburgs huishouden zo’n 131 euro per maand kwijt. Toen was dit bedrag goed voor ruim vijf procent van het maandelijks te besteden inkomen. De jaren daarvoor lag het percentage zelfs nog iets lager. Dat betekent dat de energiekosten van Tilburgers meer dan drie keer hoger zijn dan vorig jaar. Een groter deel van hun inkomen gaat naar gas en stroom.

Pieter Soethout