Luuk Maas loopt pas zeven jaar hard en is nu al de snelste

Luuk Maas in Hamburg (foto: Luuk Maas)

De 23-jarige Luuk Maas stond ruim een week geleden in Hamburg aan de start van zijn allereerste marathon. Op twee seconden na liep hij zijn gewenste tijd en daarmee de 28e Nederlandse tijd ooit. Ook al begon hij pas op zijn zestiende met hardlopen. “Het begon als een uit de hand gelopen grap met mijn oom.”

Luuk voetbalde zijn hele jeugd, maar was hier naar eigen zeggen helemaal niet zo goed in. Hij deed het vooral voor de gezelligheid. Uiteindelijk stopt hij ermee, omdat presteren niet zo hoog in het vaandel staat. Op dat moment heeft hij nog geen idee wat hij daarna wil gaan doen.

Totdat hij met zijn oom begint te grappen over de Tilburg Ten Miles. “Dat was de eerste keer dat ik aan een wedstrijd mee deed. Zonder te trainen”, vertelt Luuk lachend. “Het begon dus als een uit de hand gelopen grap met mijn oom.”

“Ik was na een half jaar Nederlands kampioen bij de B-junioren.”

Na zijn deelname aan de meest bekende Tilburgse hardloopwedstrijd sloot Luuk zich aan bij een trainingsgroep. “Het ging me eigenlijk wel goed af, maar mijn tijd op de Ten Miles zei me eigenlijk niet zoveel.” Na een tijdje getraind te hebben, was dat wel anders. “Ik was na een half jaar trainen Nederlands kampioen bij de B-junioren. Dat was echt met minimaal trainen en tegen mensen die al veel langer aan atletiek deden.”

Inmiddels heeft de Tilburger al heel wat wedstrijden en kampioenschappen op zijn naam staan. Op dit moment is hij Nederlands kampioen halve marathon en tien kilometer. En dat alles terwijl hij pas 23 is. Dat is jong; zeker voor iemand die deel wil nemen aan een marathon.

“Al met al was het een droomdebuut.”

Toch stond Luuk ruim een week geleden aan de start in Hamburg. Van tevoren had hij een duidelijke tijd voor ogen: twee uur, dertien minuten en 37 seconden. De tijd die hij uiteindelijk liep? Nog twee seconden sneller. “Al met al was het echt een droomdebuut. Er hing een super leuke sfeer langs het parcours en het was mooi weer. Als je dan ook nog eens zo’n tijd loopt, mag je niet klagen.”

Verhaal gaat verder onder de foto.

foto: Luuk Maas

Er liepen ooit maar 27 Nederlanders sneller dan de 23-jarige Tilburger en hij is dan ook meteen verliefd op de afstand. “De marathon is misschien wel mijn favoriete afstand. Ik heb het ook altijd geambieerd. Het was gewoon een kwestie van wachten tot ik oud genoeg was.”

Ondanks zijn snelle tijd denkt Luuk dat hij zijn top nog niet bereikt heeft. “Ik weet zeker dat ik harder kan. Dat dacht ik eigenlijk vrij snel na de finish al. Ik denk dat het relatief makkelijk harder moet kunnen. Ik had ook minder kilometers gemaakt tijdens trainingen dan andere jongens.”

“Het is mijn favoriete wedstrijd van het jaar.”

Na de marathon in Hamburg ligt zijn hart nog steeds in Tilburg. “Als ik een najaarsmarathon ga lopen, wordt het lastig, maar als het enigszins in mijn agenda past, wil heel graag weer meedoen aan de Tilburg Ten Miles. . Het is mijn favoriete wedstrijd van het jaar.”

Pieter Soethout