Tijn (14) en Rens (15) van 2College Durendael grijpen mis bij landelijke Drone-Cup finale

Tijn en Rens staan bij hun zelfgemaakte drone obstakels. (foto: Edita Saakian)

De landelijke dronewedstrijd voor middelbare scholen is gewonnen door het Cambium College in Zaltbommel. Dinsdag streden acht middelbare scholen van over heel Nederland voor de titel ‘snelste dronepiloot’ in Sportcomplex de Drieburcht in Tilburg-Noord. Het 2College Durendael vertegenwoordigde Oisterwijk, met Tijn (14) en Rens (15) als dronepiloten. Helaas grepen de twee net mis.

Dat ze niet als snelste dronepiloten met de beker naar huis gaan, is niet heel vreemd. Ze zijn de enige twee die maar één dag hebben kunnen oefenen. Ze kregen vorige week te horen dat ze mee mochten doen aan de wedstrijd. De andere acht scholen hebben vanwege corona twee jaar kunnen oefenen. Rens: “Wij hebben eigenlijk alleen dinsdag en woensdag de tijd gehad om de obstakels te maken en te oefenen met het besturen van de drone.”

“Toch blij en trots. We hebben het allemaal in een paar dagen gedaan.”

De scholen konden prijzen winnen in drie categorieën: snelste dronepiloot, drone bouwen en moeilijkste obstakels. Bij de laatste categorie zijn ze toch tweede geworden. Tijn: “Dat maakt ons toch blij en trots. We hebben het allemaal in een paar dagen gedaan. We hebben de eerste dag een half uur gehad om te oefenen en dinsdag hebben we aan de obstakels gesleuteld.”

Samen met hun medeleerlingen bouwden Rens en co-piloot Tijn aan hun droneobstakels. “We hadden eerst het idee om een karretje te maken dat naar beneden reed, maar dat was best moeilijk om te maken”, vertelt Tijn. Ze gingen uiteindelijk voor een robotstofzuiger obstakel én een constructie die dankzij de ‘wind’ die de drone produceert, open klapt.

“Voor de kinderen is het gewoon een leuke wedstrijd waarin ze iets kunnen winnen.”

Het is de vierde keer dat de landelijke dronewedstrijd wordt georganiseerd. Verschillende middelbare scholen over heel Nederland gaan eerst per klas in voorrondes de strijd met elkaar aan. De beste dronepiloot mag dan uiteindelijk aan de wedstrijd meedoen, die dit jaar in het sportcomplex in Tilburg-Noord plaatsvond.

Het is een initiatief van FutureMindz, een stichting die leren en 21-eeuwse technologie in lesprogramma’s combineert. “Voor de kinderen is het gewoon een leuke wedstrijd waarin ze iets kunnen winnen, maar in de tussentijd leren ze samenwerken en krijgen ze technische inzichten mee van een apparaat dat steeds belangrijker wordt in ons leven”, vertelt Jordy van Loon van FutureMindz. Zo ziet piloot Tijn het ook. “In tien jaar tijd zijn deze drones ontwikkeld. Ze worden voor zoveel dingen gebruikt, dat vind ik echt interessant.”

Edita Saakian