Test: Hoe snel reageren politieke partijen via social media?

Er komen de laatste tijd veel berichten van politieke partijen voorbij op social media. Maar hoe zit dat als je de partijen via deze kanalen zelf een berichtje stuurt? Krijg je dan antwoord en zo ja, hoe snel reageren ze dan? Sander Oord nam de proef op de som en zocht het voor ons uit.

Via Facebook, Instagram, Twitter en e-mail stuurde Sander, in het dagelijks leven social media-expert bij SOEQ, alle partijen die meedoen aan de Tilburgse gemeenteraadsverkiezingen een berichtje met de vraag om snel te reageren.

Facebook

Op Facebook hebben we 11 van de 13 partijen getest door het versturen van een privébericht. Het is niet mogelijk om een privébericht te versturen naar Burger Initiatief Tilburg en Lokaal Tilburg. Van Links Offensief, 50 Plus, OPA Tilburg, VVD en Lijst Smolders hebben wij geen reactie ontvangen op ons privébericht. De volgende partijen reageerden wel:

–          D66 en PvdA reageerden binnen 1 minuut

–          Voor Tilburg en GroenLinks reageerden binnen 3 minuten

–          CDA en SP Tilburg reageerden binnen 7 minuten

Van de 13 Tilburgse politieke partijen die wij hebben getest op Facebook met het versturen van een reactie op een reactie, hebben wij van 7 partijen een reactie ontvangen. Van Lijst Smolders, PvdA, Voor Tilburg, 50 Plus, Links Offensief en Lokaal Tilburg wachten we momenteel nog steeds op een reactie. De volgende partijen reageerden wel:

–          GroenLinks reageerde binnen 3 minuten

–          het CDA reageerde binnen 8 minuten

–          Burger Initiatief Tilburg (BIT) en D66 reageerden binnen 20 minuten

–          OPA Tilburg reageerde binnen 44 minuten

–          VVD Tilburg reageerde binnen 1 uur en 49 minuten

–          SP Tilburg reageerde binnen 5 uur en 29 minuten

Twitter

Op Twitter zijn er maar liefst twee politieke partijen in Tilburg waarbij je een privébericht kunt sturen, dit zijn D66 en CDA. D66 reageert binnen 2 minuten en het CDA binnen 7 minuten op een privébericht. De reactiesnelheid op reacties op Twitter is over het algemeen heel snel. Van de partijen die reageren, namelijk D66 (2 minuten), SP (7 uur en 11 minuten), CDA (1 minuut), GroenLinks (2 minuten), Voor Tilburg (2 minuten) en 50 Plus (2 minuten) reageert bijna iedereen binnen 5 minuten na het plaatsen van een reactie.

Instagram

Burger Initiatief Tilburg (BIT), Links Offensief, 50 Plus en OPA Tilburg zijn niet aanwezig op Instagram, daarnaast wacht Sander nog steeds op een reactie van GroenLinks, VVD en Lijst Smolders op een privébericht.

Op Instagram hebben wij ook de reactiesnelheid op reacties getest waarbij de snelste binnen 1 minuut was van Voor Tilburg, op de tweede plaats staat de PvdA met een reactiesnelheid van 1 minuut en het CDA op de derde plaats met 3 minuten. D66 reageerde binnen 22 minuten en de SP reageerde binnen 48 minuten. Van Lijst Smolders, VVD, GroenLinks en Lokaal Tilburg wachten wij nog steeds op een antwoord.

E-mail

Bijna alle Tilburgse politieke partijen geven aan binnen 24 uur te reageren op de binnenkomende e-mails. Voor Tilburg en VVD zijn ware koplopers met een reactiesnelheid van 1 minuut op hun e-mail. De PvdA reageert binnen 35 minuten gevolgd door Lokaal Tilburg met een reactietijd van 45 minuten. 50 Plus reageert binnen 58 minuten, Lijst Smolders reageert binnen 1 uur en 34 minuten, OPA Tilburg reageert binnen 1 uur en 39 minuten gevolgd door D66, zij reageerden binnen 2 uur en 29 minuten en Burger Initiatief Tilburg (BIT) reageerde binnen 3 uur en 9 minuten. Van Links Offensief, CDA en SP wachten wij nog steeds op een reactie.

 Conclusie

Op welk platform kun je volgens deze cijfers welke partij het snelste bereiken:

1)      D66 en PvdA reageren het snelst via privéberichten op Instagram en Facebook;

2)      SP en Lijst Smolders reageren het snelst via privéberichten op Facebook;

3)      VVD, Lokaal Tilburg en Voor Tilburg reageren het snelst via e-mail;

4)      Het CDA reageert het snelst op openbare reacties van Facebook, Instagram;

5)      GroenLinks en 50 Plus reageren het snelst op Twitter;

6)      OPA Tilburg en Burger Initiatief Tilburg (BIT) reageren het snelst op openbare berichten op Facebook;

7)      Links Offensief reageert helemaal nergens op.

[mh_media type=video]

Omroep Tilburg