Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Tegenlicht MeetUp: Next generation democratie

2019 is het jaar van de waarheid voor de democratie in Europa. Want ‘populistische’ bestuurders lijken haast ongezien te veranderen in ‘autoritaire’ leiders die zagen aan de stoelpoten van de democratie. Een nieuwe generatie denkers en doeners komt daarom in verzet en springt in de bres voor democratie en vrijheid. Het staat je nu dus ook vrij om deel te nemen aan Tegenlicht MeetUp: Next generation democratie op maandag 4 november in de KennisMakerij, in de LocHal. De MeetUp begint daar dan om 19.30 uur.

Ze praten in de eerste plaats met diverse gasten over de toekomst van de democratie. Dat doen ze ook aan de hand van fragmenten uit ‘Next generation democratie’ van de reeks programma’s VPRO Tegenlicht. Deze aflevering is inmiddels al uitgezonden op 20 januari, op NPO2. Host van de MeetUp is theatermaker Lucas De Man.

Lucas De Man reist op dit moment met een groep kunstenaars door Europa met In search of Democracy 3.0. Dat is een onderzoek naar vormen van democratie vandaag de dag, met al hun uitdagingen en oplossingen voor de toekomst. Onderdeel van dat project is de show Een democratische avond voor bijna iedereen die nu door ons land tourt. Tijdens deze Tegenlicht MeetUp geven ze vast een preview van die show. En die staat geheel en al later in de week van 4 november ook in Theater De Nieuwe Vorst.

Het Nieuwe Kiezen als Next generation democratie?

Te gast is Rudy van Belkom. Hij is gestart met het initiatief Het Nieuwe Kiezen. Rudy pleit zo in het bijzonder voor een kleurrijk en modulair stelsel als het gaat om kiezen. Dit als stap vooruit voor het stelsel van nu in ons land dat zo uit de tijd lijkt te zijn geraakt. Ook ontvangen ze Judith Stevens van Stem op een vrouw. Zij zet zich dus in voor de representatie en emancipatie van vrouwen in de politiek.

De MeetUps van VPRO Tegenlicht Tilburg, iedere maand, zijn gratis. Kijk voor meer op de pagina van de MeetUp op Facebook.

Kees-Luc Simons