Strijdplan tegen Corona: Alle hens aan dek bij de milieustraat en La Poubelle

TILBURG – De coronacrisis betekent voor veel organisaties en bedrijven dat de zaken noodgedwongen anders gaan dan normaal. Veel ondernemers maken zich zorgen over de financiële gevolgen, maar er spelen ook andere zaken mee. De werkwijze gaat vaak op de schop om te kunnen voldoen aan alle richtlijnen en ook klanten of bezoekers krijgen een heel andere ervaring. Ook voor twee organisaties waar we mee te maken krijgen als we van onze oude spullen af willen, namelijk kringloopwinkel La Poubelle en het Brabants Afval Team, was het de afgelopen maanden even schakelen.

Als je op de milieustraat van het BAT om je heen kijkt, dan valt één ding op: het is rustig. Slechts een paar auto’s staan op het normaal zo drukke en chaotische bordes en een handjevol mensen struint de containers af om het afval te scheiden. “Nou, het is niet rustiger, het líjkt rustiger. En dat doen we bewust vanwege de coronacrisis”, legt teamleider Frank in ’t Groen van de milieustraat uit. “Wat wij vooral belangrijk vinden is de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers en bezoekers. Vandaar dat we nu heel gedoseerd mensen toelaten, maximaal drie auto’s aan elke kant van de milieustraat.

En wie goed kijkt ziet dat het klopt. In plaats van veel auto’s op het bordes, staat er nu een lange rij auto’s te wachten tot ze de milieustraat in mogen. Het BAT heeft verkeersregelaars ingezet om alles in goede banen te leiden en er loopt zelfs een beveiliger rond. Niet iedereen kan de lange wachttijd waarderen met de nodige discussies tot gevolg.

La Poubelle

Over naar La Poubelle. Van lange wachtrijen was daar geen sprake in de afgelopen weken, want de kringloopwinkel besloot bij aanvang van de coronacrisis om de deuren geheel te sluiten. Vorige week nam manager Theo van der Bruggen het besluit om toch weer open te gaan. “Het is een lastige tijd voor ons geweest, moet ik zeggen. Zeker omdat een groot aantal mensen dat bij La Poubelle werkt, onder die risicogroep valt. Wat dat betreft is het wel heel lastig geweest, we hebben veel personele zorg moeten geven aan de mensen”, blikt Van der Bruggen terug.

Samen met zijn medewerkers is er een ‘strijdplan’ gemaakt om toch weer open te kunnen gaan. “Aan de voorkant mogen er maximaal 30 mensen tegelijkertijd in de winkel. Dat controleren we met karretjes schoonmaken, toezicht erop en alles geregeld. Aan de achterkant, de innamekant, mogen twee auto’s tegelijkertijd het terrein op. Mensen moeten hun auto’s zelf leegmaken en het kleinere spul kunnen ze op tafels naast de auto’s zetten.” Op die manier wil La Poubelle langzaam aan weer opstarten om te kijken hoe het gaat werken.

Het één heeft effect op het ander

Dat La Poubelle de afgelopen tijd gesloten was, merkten ze ook bij de milieustraat. Normaal gesproken staat daar een container van het kringloopbedrijf waar mensen hun bruikbare spullen af kunnen geven tijdens een bezoek aan de milieustraat. De afgelopen tijd kon dat dus niet. In ’t Groen: “Gloednieuwe verlichtingsarmaturen gingen gewoon de container in en dat is natuurlijk ontzettend jammer. Ik begrijp dat mensen er vanaf willen en ik moet het gewoon aannemen. Het wordt wel gerecycled als zijnde metaal of elektronische apparatuur, maar het hoort eigenlijk hier niet te komen. Dat is een beetje jammer.”

Theo van der Bruggen hoopt dat mensen toch bereid zijn om goede spullen te bewaren tot het weer ingeleverd kan worden bij de kringloopwinkel. “Er was geen perspectief op wanneer we weer open gingen, ik hoop dat het open gaan van La Poubelle mensen toch op andere gedachten brengt en dat ze toch hun spullen hier naartoe gaan brengen.”

In de reportage die we hebben gemaakt over dit onderwerp, hoor je van beide heren ook over hoe de kringloopsector er na de coronacrisis uit zou kunnen zien. Theo van der Bruggen vindt dat er een aantal belangrijke beslissingen moeten worden genomen over hoe nu verder te gaan. Ook kun je luisteren naar de eerste editie van de ‘Milieucafé Anderhalvemetersessies’, een nieuwe podcastreeks in samenwerking met de redactie van Milieucafé Tilburg.

Tijmen Moelker