Gerrit en Henk schudden atmosfeer door elkaar en veroorzaken winterkou

Foto: pixabay

De winterperiode bracht nat, warm en stormweer met zich mee, maar komend weekend wordt hier nog eens winterkou aan toegevoegd. Na storm Gerrit, die binnenwaaide in december, volgde op 2 januari storm Henk. “Beide stormen hebben de atmosfeer zo door elkaar geschud dat we vanaf het weekeinde de winterkou ingaan.”

En deze winterkou is goed nieuws voor schaatsliefhebbers. “Aan het einde van volgende week kunnen we zeker schaatsen”, zegt weerman Jean-Paul Korst. “Zondag zullen de temperaturen rond het vriespunt liggen. Van maandag tot woensdag zelfs daaronder, dus het gaat vriezen.” Wel gaat het aan het einde van de week dooien en komt ook de zon weer tevoorschijn.

Wie denkt dat de kou na volgende week weg is, heeft het mis: “Na het weekeinde versterkt de kou zich en dalen de temperaturen nog verder. We kunnen zelfs een paar ijsdagen verwachten. Daarbij neemt de wind nog verder toe en wordt de gevoelstemperatuur nog kouder.”

Normale temperaturen

Dat het zo koud wordt komende dagen, is heel normaal. “Heel goed zelfs”, volgens Korst. “We hebben de afgelopen maanden niet het juiste weer gehad, als je kijkt naar de winterperiode waar we in zaten. Het was veel te warm, gepaard met te veel natheid. Ik ben dus blij met het weer wat zich aankomende week zal laten zien.”

Ook heeft de weerman nog een advies voor mensen die van plan zijn te schaatsen: “Blijf vooral op de weilanden, want daar is het veilig. Ga vooral niet op meren of andere grotere plassen, want er is een grote kans dat dit onveilig wordt.”

Luna Kaleas