Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Ruime overwinning GroenLinks bij scholierenverkiezing

Archieffoto: ProDemos/ Bart van Vliet

De Tilburgse scholierenverkiezingen zijn gewonnen door GroenLinks. De partij kreeg ruim een kwart van de stemmen. Ook D66 en Partij voor de Dieren scoorden goed.

Als Tilburgse leerlingen uit het voortgezet onderwijs en het mbo het voor het zeggen hadden, was GroenLinks de grote winnaar bij de gemeenteraadsverkiezingen geworden. De partij van Esmah Lahlah behaalde bijna 26,5 procent van de stemmen bij scholierenverkiezingen.

D66 volgt als nummer twee met een kleine zeventien procent van de stemmen en nieuwkomer Partij voor de Dieren eindigde als derde met 12,5 procent. Ook nieuwkomers Forum voor Democratie en ONS Tilburg eindigden hoog in de uitslag.

Lijst Smolders Tilburg
Opvallend is dat de grootste partij in de Tilburgse gemeenteraad onderaan is geëindigd bij de scholierenverkiezingen. Lijst Smolders, een lokale partij, kreeg nog geen twee procent van de stemmen, terwijl het nu elf zetels in de raad heeft. Ook het CDA scoorde opvallend laag bij de scholieren.

Gelukkig, of helaas voor de partijen gaat het om schaduwverkiezingen. In Tilburg werden er 257 geldige stemmen uitgebracht tussen 28 februari en 15 maart. De scholierenverkiezingen worden al sinds 1963 georganiseerd en geven volgens initiatiefnemer ProDemos over het algemeen een redelijke indicatie van de uiteindelijke uitslag.

Winst lokale partijen
De lokale partijen kregen landelijk gezien 17,52 procent van de stemmen bij de Scholierenverkiezingen, gevolgd door de VVD (16,67 procent), GroenLinks (15,18 procent) en D66 (14,94 procent).

In totaal stemden 22.663 jongeren op 94 scholen in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland. Dat is minder dan bij de Scholierenverkiezingen in 2018. Toen brachten 28.138 jongeren op 98 scholen hun stem uit.

Collin Beijk