Reizigersvereniging Rover roept Provincie op tot beter openbaar vervoer

De bushalte Jules Verneweg in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Reizigersvereniging Rover stelt een petitie op naar de Provincie met aanbevelingen voor een beter openbaar vervoer netwerk. Volgens de opstellers van de petitie moet er veel veranderen aan het openbaar vervoernetwerk.

Rover wil dat de Provincie komt met een plan om het busnetwerk te laten groeien. Volgens de vereniging zijn er volop kansen om het OV te verbeteren. “Voor veel reizigers is het OV niet toegankelijk, dichtbij, snel en comfortabel genoeg om een aantrekkelijke keuze te zijn.”

Meer busverbindingen
De vervoervraag is hoog, maar het aanbod laag, zo zegt de vereniging. Overheden zouden met vervoerders moeten uitzoeken wat de reispatronen van hun reizigers zijn en het openbaar vervoer daarop aanpassen. “We hebben meer, snellere en directere busverbindingen nodig.” Op plekken waar groepen mensen moeten zijn, maar waar de bus weinig komt, bijvoorbeeld industriegebieden, zijn volgens de vereniging ook kansen.

Niet alleen zou dat goed zijn voor de reizigers, ook kunnen de autowegen daardoor ontlast worden. De vereniging vindt bovendien dat er meer vrije busbanen moeten komen en dat bussen voorrang moeten krijgen bij kruispunten.

Tilburg-Turnhout
Specifiek voor Tilburg vraagt de vereniging voor een verbetering van de buslijn Tilburg-Turnhout. Er rijdt nu 1 keer per uur een rechtstreekse bus, lijn 450 naar Turnhout, met een reistijd van ongeveer 57 minuten. Dat kan sneller, zo vindt Rover. “Op zoveel mogelijk kruispunten waar die lijn langskomt, zou de bus ongehinderd moeten kunnen passeren. Dat scheelt veel reistijd.”

Ook zou die lijn volgens de opstellers van de petitie twee keer per uur moeten rijden. Datzelfde zou volgens Rover moeten gelden voor de busverbindingen Tilburg-Baarle Nassau en Baarle Nassau-Turnhout.

De prijzen van het openbaar vervoer mogen bovendien niet verder stijgen, vindt Rover. Of de Provincie iets gaat doen met de aanbevelingen van de reizigersvereniging, is niet duidelijk. Rover roept reizigers op ook in actie te komen en een oproep aan hun eigen provincie te ondertekenen.

Edita Saakian