Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Quiet Community Tilburg sleept Nationale Vrijwilligersprijs in de wacht

Quiet Community Tilburg beste lokale vrijwilligersinitiatief - fotocollage

TILBURG – Tijdens de online uitreiking van de Nationale Vrijwilligersprijzen is live aangekondigd dat Quiet Community Tilburg de prijs voor het beste lokale vrijwilligersinitiatief heeft gewonnen. Aan de prijs is een bedrag van €6000,- verbonden. De Nationale Vrijwilligersprijzen worden sinds 2011 in diverse categorieën uitgereikt door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan bijzondere en inspirerende vrijwilligersorganisaties, -projecten en -initiatieven. Minister Hugo de Jonge reikt de prijs nu dus uit aan de Tilburgse organisatie die zich inzet voor verzachting van situaties bij mensen die leven in stille armoede.

Rapport van de jury

De achtkoppige jury roemt in haar rapport bij uitstek de creativiteit en positiviteit van Quiet Community Tilburg: “Quiet Community is een prachtig initiatief dat met leuke activiteiten voor mensen die het zelf niet kunnen bekostigen echt wat toevoegt in ‘het leven’ voor ze. Terwijl de vrijwilligers juist vaak mensen zijn die zelf te maken hebben met armoede. Aan hen worden ook veel mogelijkheden om door te groeien geboden. Zo vullen het doel en de aanpak elkaar dus mooi aan. Dat doen ze creatief en vanuit veel positiviteit.” 

Stefan Jansen, voorzitter van Stichting Quiet Community Tilburg, is in een eerste reactie vooral trots op alle vrijwilligers: “Mede dankzij hun inzet hebben we deze prachtige prijs in de wacht kunnen slepen. Zonder onze toegewijde vrijwilligers geen Quiet Community Tilburg.”

Quiet Community Tilburg

Quiet Community Tilburg verzacht situaties bij mensen die leven in armoede door gratis aanbiedingen van sponsors te verbinden aan ‘members’. Dat zijn dus mensen die in armoede leven. Zo zijn er in Tilburg 400 sponsors en 4500 members verdeeld over 1500 huishoudens. Daarnaast vertelt de stichting ook over wat armoede doet, met name aan mensen die het niet zelf treft. Tot slot versterkt Quiet Community Tilburg mensen door een wekelijkse inloop, vrijwilligerswerk en samenwerking met partners.

De Community is in 2015 ontstaan en viert dit jaar dus haar vijfjarig bestaan. Eind dit jaar verwacht men 1800 Tilburgse huishoudens eens in de twee maanden een gratis product of dienst van een van de 400 lokale sponsors aan te kunnen bieden. In totaal goed voor 10.000 matches via een online deelplatform.

Online uitreiking van de prijs

Van de in totaal 179 inschrijvingen, bleef Quiet Community Tilburg als één van de twaalf genomineerden over. De jury – met daarin twee winnaars van vorig jaar en afgevaardigden van overheden en betrokken verenigingen – bepaalde de uiteindelijke winnaar. Dit gebeurde mede op basis van diverse ingezonden stukken en een vlog. De prijs zou eerst op 28 maart zijn uitgereikt tijdens het ‘We doen het samen Festival’ in Amersfoort. Maar vanwege de corona-crisis is nu voor een minder uitbundige, digitale uitreiking gekozen.

Toch heerst er bij het Tilburgse team van Quiet, dat bestaat uit enkele betaalde krachten en een 50-tal vrijwilligers, een feestelijke stemming. Vrijwilligerscoördinator René Verhoeven: “Ik ben er trots op dat we dit als relatief jonge organisatie hebben mogen bereiken. Mógen, want het is een voorrecht om dit dankbare werk samen te doen. De meeste vrijwilligers zijn trouwens zelf ook mensen uit de doelgroep. We verwachten niet van ze dat ze ‘iets terug doen’ voor Quiet, maar we willen ze wel actief maken en laten groeien. Deze aanpak wordt nu bevestigd met een nationale prijs. Een prachtige beloning voor alle vrijwilligers. Als de omstandigheden het weer toelaten pakken we uit met een groot feest!”

Vrijwilligers

Tijdens de inloopochtenden (die op dit moment digitaal plaatsvinden), verwelkomt Quiet Community Tilburg elke week tussen de 60 en 180 members. De inloop wordt door vrijwilligers gedraaid, net als het belteam. Gwen Alberto coördineert als vrijwilliger de activiteiten van dit team: “Deze prijs voelt als een bevestiging van het effect van Quiet Tilburg, waar ik iets aan heb mogen bijdragen. Ik ben niet alleen member, maar geef als vrijwilliger namelijk ook iets terug. Dankzij het werk als vrijwilliger ben ik echt opgebloeid. Mensen helpen, dát maakt me blij.”

Kees-Luc Simons