Poolse Youtube-serie opgenomen in Tilburg: ‘We willen deze twee culturen samenbrengen’

(foto: Samen.pl)

In een garage in de buurt van het Wilhelminapark worden al twee jaar lang een deel van de afleveringen opgenomen voor de Pools/Nederlandse Youtube serie ‘Samen.pl’. Op een komische en satirische wijze worden de Nederlandse en Poolse cultuur met elkaar vergeleken. ‘De verschillen in cultuur moesten een keer op komische wijze getoond worden.’

Het idee om de serie te maken kwam van de Poolse regisseur Monika, vertelt Edmund. “Ze wilde laten zien waar Poolse mensen mee te maken kregen als ze naar Nederland vertrekken. “De verschillen in cultuur, de vooroordelen en iets opbouwen in een nieuw land moest een keer op een komische wijze getoond worden.”

“Wij zijn er niet om een realistisch beeld te schetsen.”

De serie moet volgens Edmund niet te serieus genomen worden, maar tegelijkertijd geeft het wel weer waar Polen maar ook Nederlanders tegen aan lopen. “Ik heb wel al berichten gehad van Poolse mensen en Nederlanders die het niet eens zijn met bepaalde karikaturen”, vertelt hij lachend. “Maar wij zijn er niet om een realistisch beeld te schetsen. We willen deze culturen gewoon samen brengen door beide culturen niet te serieus te nemen.”

Grappige en gênante situaties tussen Poolse mensen en Nederlanders, daar gaat het vooral om. Die verschillen in cultuur ziet Edmund zelf ook heel goed. “Je ziet veel verschillen tussen de Poolse en Nederlandse cultuur. Poolse mensen lijken misschien wat kouder, maar als je ze leert kennen heb je vrienden voor het leven. Nederlanders zijn bijvoorbeeld meer op de lange termijn gericht, denk ik. Ze gaan wat voorzichtiger om met geld bijvoorbeeld.”

“Mensen dachten uit bepaalde vooroordelen en angsten.”

Edmund was veertien toen hij naar Nederland kwam. Als klein jongetje sprak hij de Nederlandse taal niet goed. “Je had toen geen programma’s om snel Nederlands te leren, het moest allemaal uit boeken. Dat was niet makkelijk.” Dat maakte hem vroeger wel eens het mikpunt van plagen bij zijn Nederlandse vrienden. “Dat werkte best ontmoedigend natuurlijk, vooral als je zo je best doet om de taal te leren.”

Zo’n tien jaar geleden werden Polen niet in een goed licht gebracht in Nederland. Er kwam een meldpunt tegen Poolse mensen en het idee ontstond dat ze banen inpikten van Nederlanders. “De mensen die zo’n melding maakten hadden best een oppervlakkig beeld over Poolse mensen en andere minderheden. Ze dachten uit bepaalde vooroordelen en angsten. En de politiek deed daar soms aan mee.”

“Het is ook voor familie in Polen een manier om kennis te maken met Nederland.”

Voor Edmund, die destijds begin twintig was, heeft dat zijn kijk op Nederlanders juist op een positieve manier beïnvloedt. Hij legt uit: “Ik zag dat juist een groot deel van de Nederlanders zich verzetten tegen dat anti-Poolse beeld. Er kwamen als tegenreactie juist veel mooie verhalen over Nederlanders en hun Poolse collega’s, bijvoorbeeld.”

Ondertussen zijn Edmund en zijn team al twee jaar hard hard aan het werk met een team van 30 acteurs en teamleden. De meeste acteurs komen uit Tilburg en hebben bijna allemaal geen ervaring.

De serie heeft al een half miljoen kijkers opgeleverd op Youtube. “Het is ook voor familie in Polen een manier om kennis te maken met Nederland. We vliegen met drones over het land en zoomen ook in op de Nederlandse cultuur. Dat maakt het zo leuk voor ze, denk ik.”

Edita Saakian