Politie komt in actie: ‘Niet tot 68e achter boeven aan’

coke in hilvarenbeek
(Foto: Politie)

Politieagenten door heel het land gaan actie voeren tegen een omstreden regeling. De ‘Regeling voor Vervroegd Uittreden’ dreigt af te lopen en dat zou betekenen dat politieagenten tot hun 68e moeten werken. ‘Onacceptabel’, vindt Maarten Brink van de politievakbond ACP Zeeland West-Brabant. Daarom stoppen agenten vanaf dinsdag met boetes geven voor lichte overtredingen.

De politievakbonden hebben een ultimatum gesteld aan de werkgevers en het kabinet om te onderhandelen over een nieuwe Regeling voor Vervroeg Uittreden (RVU). Op 30 januari en 27 maart hebben de politievakbonden al twee keer actie gevoerd, maar zonder succes.

Niet gehoord

Maarten Brink van de politievakbond ACP Zeeland West-Brabant is niet blij met de situatie. “Wij hebben vanuit de politievakbonden een ultimatum gesteld aan de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten. Dat liep gisteravond om middernacht af en dat betekent dat we staan waar we nu staan.” De politieagenten voelen zich niet gehoord en besluiten daarom dat ze ‘het moeten voelen.’

Daarom gaan politieagenten vanaf dinsdag 7 mei geen bekeuringen meer voor lichte overtredingen geven. De agenten moeten volgens Brink op dat moment beoordelen of de veiligheid niet in het gedrang komt. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan wildplassen, een verlopen APK-keuring, een peuk op de grond gooien of een kapotte koplamp”, vertelt Brink. In plaats van een bekeuring, ontvangt de overtreder een actiebon. Op deze bon staat de wens voor een veilige dag en informatie over de politieactie.

Zwaar beroep

De RVU-regeling is speciaal in het leven geroepen voor zware beroepen waaronder de politie. Hierdoor kunnen agenten op een acceptabele leeftijd stoppen met zwaar werk. “Die regeling loopt af en die moet dus structureel worden verlengd, zodat collega’s drie jaar eerder kunnen stoppen met hun werk. De onderhandelingen over die RVU-regeling zijn volledig spaak gelopen en er wordt niet meer onderhandeld. Terwijl die regeling er wel moet komen”, aldus Brink.

Politiewerk is zowel mentaal als fysiek zwaar werk. “Wij vinden als politievakbonden dat politiemensen de gelegenheid moeten hebben om op een betaalbare, gezonde manier tijdig te kunnen stoppen met werken om van hun oude dag te genieten. En dat is niet door op je 68ste nog achter boeven aan te moeten.”

Volgende stappen

Brink laat weten dat er nog geen einddatum voor de actie bekend is. “De actie blijft doorlopen tot er een oplossing is bereikt met de minister en de werkgeversorganisaties over de RVU-regeling. Het kan dus een actie zijn van de lange adem”, vertelt Brink. Mocht de actie toch geen succes hebben, zijn de politievakbonden bereid om de acties te verharden. “De kaarten houden we nog wel even tegen de borst. Maar er zullen wel andere acties gaan volgen, want wij laten het hier niet bij zitten. Wij gaan door tot er een akkoord is.”

LEES OOK:
Wijkagenten Linda en Erwin delen hun verhalen: “Dat was echt een hel om te zien”

Vanessa Spaanderman