Politie is op zoek man die handgranaat voor coffeeshop neerlegde

Een deel van de parkeerplaats bij de Albert Heijn XL afgezet (foto: Pieter Soethout)

De politie is opzoek naar de man die op de nacht van woensdag op donderdag een handgranaat voor de coffeeshop aan de Gasthuisring in Tilburg heeft neergelegd. De politie heeft een ander persoon, die de handgranaat gevonden heeft, vrijgelaten na verhoor. Het bleek dat de persoon niet besefte hoe gevaarlijk het is om een mogelijk explosief zomaar op te rapen. Daarom is de politie nu op zoek naar mensen die meer weten over de handgranaat.

Camerabeelden tonen aan dat het voorwerp in de nacht van woensdag 26 oktober op donderdag 27 oktober door een onbekende man voor de coffeeshop aan de Gasthuisring is neergelegd. De onbekende man droeg die nacht een zwarte jas met over zijn hoofd een capuchon, een donkere jogginsbroek, zwarte schoenen en blauwe handschoenen.

Rugzak
Donderdagochtend rond 08:15 uur kreeg de politie een melding dat iemand een explosief zou hebben opgepakt. Het explosief lag voor een coffeeshop aan de Gasthuisring. Een persoon zou het voorwerp, wat later een handgranaat bleek, hebben gevonden en in zijn rugzak hebben gestopt.

Hij liep ermee richting de Jan Heijnstraat. Daar hield de politie de persoon staande en stelde zijn tas meteen veilig op het nabijgelegen parkeerterrein. De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) vond in de tas een handgranaat. Uit hun onderzoek ter plaatse kon niet worden vastgesteld of het echt om een explosief ging. Daarom is het voorwerp door de EOD in beslag genomen voor verder onderzoek.

Vrijlating
De persoon is door de politie verhoord. Hij gaf toe dat het niet slim was om de handgranaat mee te nemen. Hij wilde het naar de politie brengen, maar besefte zich dat hij de politie beter meteen had moeten bellen. De man mocht na zijn verhoor het politiebureau verlaten omdat onderzoek uitwees dat hij niets met het plaatsen van het granaat gelijkend voorwerp te maken had.

Daarom komt de politie graag in contact met mensen die mogelijk meer weten over het handgranaat dat in de nacht van woensdag 26 op donderdag 27 oktober is neergelegd voor een coffeeshop aan de Gasthuisring in Tilburg. Heeft u misschien iets gezien of heeft u informatie? Meld het de politie via 0900-8844.

Edita Saakian