Petra is het eerste vrouwelijke lid van de Raad van Elf Tilburg en haar carnavalshart is groot

Het eerste vrouwelijke lid van de Raad van Elf is een feit. De 44-jarige Petra Brouwer werd afgelopen elf-elf aangekondigd. “Mijn carnavalshart is heel groot. Ik heb hier dus geen seconde over getwijfeld.”

Petra was meteen enthousiast toen ze het hoorde. “Mijn carnavalshart is heel groot en daarnaast vieren we met mijn eigen vereniging al vijftien jaar carnaval. Ik heb hier dus geen seconde over getwijfeld”, vertelt ze. “Zo’n vijf jaar geleden zijn de statuten van de Carnavalsvereniging Tilburg omgegooid door voornamelijk de politiek. Er zijn al eerder vrouwen in het bestuur van de raad getreden, maar voor een raadslid is dit de eerste keer. Elk jaar komen er een paar plekjes vrij. Dan kijkt de raad samen wie zij erin willen hebben. Dit jaar ben ik de gelukkige die is uitgekozen.” 

De Raad van Elf wordt elk jaar opnieuw gekozen en is onderdeel van het gevolg van prins Jan d’n Derde. Tijdens de carnavalsperiode heeft de prins het druk en wordt de sleutel van de stad zijn verantwoordelijkheid. De Raad van Elf ondersteunt hem waar nodig, waaronder het praten met Tilburgers. Dit carnavals seizoen zit er dus, voor het eerst in Tilburg, een vrouw in de Raad.  

Rolverdeling 
Ondanks dat Petra de enige vrouw is, voelt zij zich helemaal thuis tussen de anderen: “Het zijn allemaal leuke mannen waar ik mee samenwerk en we hebben allemaal hetzelfde doel. Met carnaval wil iedereen gewoon gezellig feest vieren en even niet aan morgen denken. Er is zoveel gedoe in de wereld, waardoor carnaval zo mooi wordt omdat je lekker kan feesten en iedereen is elkaars vriend.”  

Er zijn verschillende dingen waar Petra naar uitkijkt. “Ik heb nog nooit met de optocht meegelopen dus dit is wel iets waar ik heel erg naar uitkijk, maar ‘d’n Inhaol’ lijkt mij ook een mooi moment.” Toch vindt Petra het maatschappelijke doel ook belangrijk. “Elk jaar worden er bijvoorbeeld lootjes getrokken met daarop verschillende basisscholen waar de Raad langsgaat. Als ik zie hoe enthousiast mijn eigen kinderen worden van carnaval, dan heb ik hier gewoon heel veel zin”, aldus het raadslid. 

Motie  
In 2022 werd er in Tilburg een motie ingediend door PvdA, GroenLinks en D66. Hiermee werd meer aandacht gevraagd voor subsidieverleners waar nog niet iedereen welkom was. Met betreffende organisaties, waaronder de Tilburgse Carnavalsstichting, zijn er gesprekken geweest en verdere onderzoeken gestart.  

Beppie Smit, raadslid D66, was een van die indieners en is blij met de eerste vrouw in de Raad: “Wij vinden dat iedereen dezelfde kansen zouden moeten kunnen krijgen. Daar hoort dus ook bij dat als je iets graag wilt, je daar aan de voorkant niet in uitgesloten wordt. Dat er nu dus voor het eerst een vrouw in de Raad zit, is een mooi voorbeeld en wij hopen dat er nog meerderen gaan komen.” 

Luna Kaleas