Personeel zorgvervoer staakt vandaag, maar Taxi Korthout niet

Een Taxistaandplaats in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

De FNV roept taxichauffeurs in de hele regio op om te gaan staken. Ze pleit voor een hoger salaris om de inflatie een ‘beetje te compenseren’. Daarnaast zijn er ook zorgen over de regelingen bij ziekteverzuim. De chauffeurs van Taxi Korthout staken in ieder geval niet.

De oproep tot staken van de FNV heeft een aantal redenen. Ten eerste zouden de chauffeurs meer moeten gaan verdienen. Met de inflatie van de afgelopen tijd is dat hard nodig, beweert een woordvoerder.

Een dag niet uitbetaald
Daarnaast gaat het ook over een aantal regelingen bij ziekteverzuim. “Als je nu ziek wordt, kost je dat een wachtdag”, gaat de woordvoerder verder. “Dat houdt in dat je niet betaald krijgt. De dagen daarna krijg je zeventig procent van je loon doorbetaald. Terwijl je er niks aan kunt doen dat je ziek wordt.” Een derde punt is de werkdruk, die net als in veel andere sectoren, heel hoog ligt.

Taxi Korthout, een van de aanbieders van zorgvervoer in de regio, laat weten niet te gaan staken. Daar is bij de chauffeurs geen behoefte aan. Zij zien geen reden om een toch al kwetsbare groep ‘in de kou te zetten.’

Andere vervoerders waren niet beschikbaar voor een reactie.

Zoveelste staking
De laatste staking was in november, maar volgens de FNV wordt er nog niet geluisterd. De kans groot dat er in januari meerdere dagen gestaakt wordt als de staking van vandaag niets oplevert.

Pieter Soethout