Omwonenden vinden N65 ‘bloedlink’: ‘Ze rijden als gekken’

Links de N65 en rechts de Bosscheweg. In het witte huis woont Ruud.

De N65 tussen Tilburg en Den Bosch is een ‘racebaan’. Van dodelijke ongelukken zoals die van afgelopen vrijdagnacht kijken omwonenden inmiddels niet meer op. Er moet echt een trajectcontrole komen, vinden ze.

Hoofdschuddend kijken Ruud Leijs en Mark Janssen naar de overkant van de weg. Daar is de bloemenzee te zien die is neergelegd voor de 20-jarige Tilburger die vrijdagnacht verongelukte. “In dit stukje van 40 meter zijn er de afgelopen paar jaar wel meer dodelijke ongelukken geweest. En tientallen kleinere ongelukken. Alle bomen hier hebben schade”, legt Leijs uit aan Omroep Brabant.

“Ze rijden hier gemakkelijk 120 kilometer per uur.”

Leijs woont al 35 jaar samen met zijn vrouw in zijn boerderij aan de Bosscheweg die pal langs de N65 ligt. Janssen woont in het huis ernaast. Er zit een berm van een meter tussen de Bosscheweg en de N65.

“Het probleem is dat mensen precies weten waar de flitspalen staan. Ze houden dan in en zodra ze voorbij die paal zijn, gaat het gas er weer op”, zegt Leijs.

En dat gaspedaal wordt vaker wel dan niet harder ingedrukt dan 80 kilometer per uur zoals is aangegeven, stelt hij. “Ze rijden hier gemakkelijk 120.”

“Ik ben weleens bang dat ze mijn huis binnenrijden”

Dat maakt Leijs en zijn buurman ook wel bang, “Er zit geen vangrail of iets tussen de N65 en onze weg. Ik ben weleens bang dat ze zo mijn huis binnenrijden”, zegt Janssen.

En dat is bijna ook gebeurd twee jaar geleden. Een vrachtwagen reed toen door de berm tegen de boom in de voortuin.

“Moet je voorstellen als die boom daar niet had gestaan en je zat een kopje thee in de woonkamer te drinken. Dan was je klaar geweest.” De schade viel uiteindelijk mee, maar de schrik zit er sindsdien behoorlijk in.

“Wij willen dat er een trajectcontrole komt.”

De buren en nog een aantal andere omwonenden van de Bosscheweg willen dan ook dat de gemeente maar ook Rijkswaterstaat iets gaan doen tegen de hoge snelheden. “Die palen helpen niet, dat staat vast. Wij willen dat er een trajectcontrole komt, dan zal je zien dat er ook minder vaak ongelukken gebeuren”, stelt Leijs.

Als die trajectcontrole er niet gaat komen, denken zowel Leijs als Janssen erover om te gaan verhuizen. “Ik woon hier al 50 jaar en elk jaar zijn ze harder gaan rijden. Dat wordt alleen maar erger en er gaat een keer komen dat het echt goed misgaat”, zegt Janssen.

De N65 was na het ongeluk urenlang dicht.

LEES OOK:
Bloemenzee op plek waar 20-jarige Tilburger omkwam na crash
20-jarige Tilburger omgekomen bij crash op N65 bij Berkel-Enschot

Omroep Brabant