‘Nu even geen lokale heffingen’, vindt deel van Tilburgse raad

TILBURG – Een aantal partijen binnen de Tilburgse gemeenteraad hebben in een brief aan het college gevraagd om voorlopig af te zien van een aantal lokale heffingen. Lokaal Tilburg, D66, CDA en VVD vinden dat de gemeente zo snel mogelijk met aanvullende lokale steunmaatregelen komen, om te voorkomen dat Tilburgse ondernemers failliet gaan tijdens de coronacrisis.

De lokale belastingen waar het om gaat, zijn onder andere de toeristenbelasting en de precariobelasting. Dat laatste betalen ondernemers al zijn gebruik maken van de openbare grond, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een terras of een reclamebord. Daarbij zou de gemeente niet alleen moeten overgaan tot uitstel van betaling, maar de verschuldigde bedragen vanaf het begin van de coronacrisis zouden moeten worden kwijtgescholden, vinden de raadsleden.

Daarnaast opperen de partijen ook nog een andere manier waarop het college de lokale economie zou kunnen steunen. De gemeente Tilburg zou het goede voorbeeld kunnen geven door opdrachten aan lokale ondernemers te gunnen en lokaal in te kopen. Of en wanneer er een voorstel vanuit het college komt dat aansluit op de wensen van de lokale partijen in de brief, is niet bekend. Als het aan de indieners van de brief ligt, wordt er eventueel een extra raadsvergadering voor ingelast.

Tijmen Moelker