Nog veel onduidelijkheid over de toekomst van 93 derdelanders in Tilburg

Foto: Pixabay/Edward Lich

De definitieve uitspraak van de Raad van State over de toekomst van de opvang van derdelanders wordt niet eerder dan november 2023 verwacht. In de tussentijd hebben de 93 derdelanders in Tilburg gewoon recht op opvang. Het college betreurt dat er nog zoveel onduidelijkheid is voor deze groep.

De Raad van State buigt zich nu over dit probleem, omdat de rechtbank in Den Haag vorige week oordeelde dat de opvang van derdelanders uit Oekraïne niet gestopt mag worden. Derdelanders zijn mensen die uit Oekraïne vluchten, maar geen Oekraïens paspoort hebben. In veel gemeenten zou opvang van deze groep mensen stoppen op 4 september.

Recht op opvang
Er is veel onduidelijk over de uitstroom van deze groep en er zijn zorgen over onderdak. Het Rijk heeft nu besloten alle maatregelen, gericht op uitstroom van derdelanders, te bevriezen tot er een uitspraak van de Raad van State is.

De 93 derdelanders in Tilburg hebben dus nog recht op opvang tot in ieder geval november van dit jaar:  “Zij mogen blijven wonen in de gemeentelijke opvang, mogen blijven werken en kunnen leefgeld ontvangen wanneer zij niet werken.” Wat er daarna gaat gebeuren, is niet zeker.

Het college betreurt de gang van zaken. In een brief laat ze weten: “Het is vooral zeer onwenselijk voor de betrokken derdelanders. Wij hopen dat er op korte termijn meer duidelijkheid komt. We zullen bij het Rijk aan blijven dringen op duidelijkheid, zodat gemeenten en derdelanders rekening kunnen houden met verschillende scenario’s na de uitspraak van de Raad van State.”

Vluchtelingenwerk blijft aanwezig op de gemeentelijke opvanglocaties om de derdelanders te informeren en begeleiden.

LEES OOK:
Asielopvang van 93 ‘derdelanders’ in Tilburg wordt nog niet stopgezet

Edita Saakian