Nieuwe techniek voor heupoperatie verbetering voor patiënt

Met een nieuwe techniek voor het vervangen van een heup via een prothese die chirurgen sinds enige tijd in het ETZ gebruiken, herstellen patiënten sneller dan voorheen. “Ik kon al op de dag na de operatie lopen, en ik loop veel beter”, vertelt mevrouw Van der Maat. Haar heup is op deze manier vervangen. “Ik vind het echt onvoorstelbaar.”

Op de nieuwe manier plaatst de chirurg de heup via de voorkant van de heup, in plaats van via de zij- of achterkant. Daardoor is er minder schade aan spieren en minder pijn. Ook is de kans dat de heup uit de kom schiet minder groot en is er minder kans op mank lopen. Patiënten kunnen al sneller allerlei dingen zelf doen, zoals bukken en op de zij slapen. Ook werken en sporten zijn eerder weer mogelijk.

Enthousiast

Olav van der Jagt en Pieter Druyts zijn op dit moment de enige twee chirurgen die de techniek toepassen. “We hebben de eerste heupen al zo vervangen, en zowel de fysiotherapeuten als wij zijn heel enthousiast. Het is de bedoeling dat ook andere collega’s deze techniek leren. Dat duurt even, want het is een ingewikkelde techniek. Maar de voordelen zijn zo groot voor de patiënt, dat het de moeite waard is.”

Dat vindt ook mevrouw Van der Maat-Klessens (53) die een compleet nieuwe heup heeft gekregen via deze zogeheten ‘voorste benadering’ van de heup. “Zeven jaar liep ik rond met klachten bij het lopen. Ik vind het echt onvoorstelbaar dat ik nu, op de dag na de operatie, al kan lopen met krukken of een looprekje. Ik heb wel wat pijn, maar dit is met pijnstillers goed te verhelpen. Op de beursheid na voel ik al dat ik beter loop.”

Voordelen van de techniek voor het vervangen een heup via een prothese

De techniek is niet geschikt voor elke patiënt. Zo is de ‘voorste heup benadering’ bijvoorbeeld niet geschikt voor mensen met ernstig overgewicht. Van der Jagt: “We kijken per patiënt of deze techniek is toe te passen. Want het heeft zo veel voordelen, dat we dat bij voorkeur wel doen.” Jaarlijks vervangen de orthopeden in het ETZ ongeveer 650 heupen en 600 knieën. Dit maakt het ETZ een van de grootste orthopedische centra van het land.

Kees-Luc Simons