Nieuwe opvangtafels ETZ zorgen dat te vroeg geboren baby’s beter geholpen worden

De ETZ-verpleegkundigen Juweel (l.) en Angela kleden baby Bodi aan op één van de nieuwe opvangtafels. (foto: ETZ/Ellen den Ouden)

ETZ kondigt aan vijftien nieuwe, supermoderne opvangtafels in gebruik te nemen. Dit doet ze als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland. De kwaliteit van de acute opvang van pasgeboren baby’s verbetert hierdoor aanzienlijk, laat het ziekenhuis in een persverklaring weten.

De afdeling geboortezorg en kindergeneeskunde in het ETZ  heeft als belangrijkste doel om pasgeboren baby’s meteen in direct huid-op-huid contact te brengen met de moeder. Alleen gaat dat niet altijd. “Soms is er extra ondersteuning voor de pasgeborene nodig en daarom komt de nieuwe opvangtafel van pas”, geeft verpleegkundige Ramona van Dam aan.

Grote verbetering
De opvangtafel is modern en innovatief, maar ook het feit dat ETZ nu vijftien identieke tafels heeft, draagt bij aan de kwaliteit van zorg. Sommige te vroeg geboren baby’s hebben die zorg meteen nodig en daarbij helpt zo’n tafel dus.

De nieuwe opvangtafels hebben allerlei functies om hierbij te helpen. “Denk bijvoorbeeld aan beademingsondersteuning, reanimeren en het toedienen van medicatie”, vertelt een woordvoerder van het ziekenhuis. “De tafels maken het ook mogelijk om even te wachten met het doorknippen van de navelstreng, tot de ademhaling van de baby goed op gang is gekomen.”

Dat bevestigt Monique Broers, verpleegkundige voor te vroeg geboren baby’s. “Het is een open warmtetafel, waarvan we de temperatuur kunnen instellen”, vertelt ze. Het matras wordt verwarmd door een warmtestraler, waardoor de baby niet onderkoeld raakt. Verder is het apparaat zo ontworpen dat verpleegkundigen altijd alle zorgen kunnen bieden, ook in hectische situaties.

Pieter Soethout