Nieuwe Kruikenkraker onzeker, liedjesfestijn Zumme Zinge?! uitgesteld

Het Tilburgse carnavalsliedjesfestijn Zumme Zinge?! gaat niet door op zaterdag 8 januari. Carnavalsstichting Tilburg stelt de wedstrijd uit. Er is teveel onzekerheid rond de coronamaatregelen. Het daardoor de vraag of er een nieuwe Kruikenkraker gekozen wordt.

Zumme Zinge?! stond gepland voor de tweede zaterdag van januari. Het carnavalsliedjesfestijn wordt sinds 2017 gehouden in het Tilburgse poppodium 013. Alleen net als vorig jaar zitten de coronamaatregelen het evenement in de weg. Carnavalsstichting Tilburg wil Zumme Zinge?! nog niet definitief schrappen, maar krap wordt het wel.

“Zumme Zinge?! moet echt vóór carnaval plaatsvinden.”

Tijdens het carnavalsliedjeswedstrijd wordt de Kruikenkraker gekozen. “Het moet dus vóór carnaval plaatsvinden want het is namelijk hét carnavalsnummer van Kruikenstad”, legt Steven van Gils uit van Carnavalsstichting Tilburg. Wat hem betreft is Zumme Zinge?! uitstellen tot carnaval zelf geen optie.

“De Kruikenkraker wordt gespeeld door de hofkapel op elke plek waar de Prins van Kruikenstad en zijn gevolg binnen- of opkomt. Dat nummer moet vooraf bekend zijn.” Hij hoopt dat de coronamaatregelen minder streng worden en er nog mogelijkheden komen, maar gerust is Van Gils er allerminst op.

Er wordt gekeken om Zumme Zinge?! te combineren met een ander carnavalsevenement in Kruikenstad, maar het programma zit volgens Van Gils aardig vol. “Als het niet voor carnaval lukt, dan gaat het helemaal niet door.” De laatste editie van het muziekfestijn was in 2020.

“Ik hoop dat er meer dan vorig jaar mogelijk is, maar een normale carnaval wordt het niet.”

Hoewel de start van het carnavalsseizoen wel door mocht gaan op 11 november, was het daarna snel over met de pret. De coronamaatregelen werden aangescherpt en niemand weet of er überhaupt carnaval gevierd kan worden. “Ik hoop dat er meer dan vorig jaar mogelijk is, maar helemaal normaal zal het niet worden”, zegt Van Gils. “Voor de liefhebber van carnaval was 2021 natuurlijk dramatisch. Dat willen we niet nog een keer.”

Collin Beijk