Nep-bankmedewerkers opgepakt na snel handelen door 83-jarig slachtoffer

Ter illustratie oplichterij
Ter illustratie oplichterij (Bron: Politie)

De politie heeft dinsdag twee mannen opgepakt in Berkel-Enschot voor bankhelpdeskfraude. Het 83-jarige slachtoffer reageerde alert toen ze hem probeerden op te lichten. Dat lukte niet en ze gingen er vandoor, maar werden snel daarna ingerekend.

Het slachtoffer kreeg aan het eind van de middag een telefoontje van een zogenaamde bankmedewerker. Die liet hem software installeren waardoor de verdachte op zijn computer mee kon kijken. Ook moest de 83-jarige man allerlei gegevens afgeven. Hoewel het slachtoffer dat deed, vertrouwde hij het toch niet helemaal en belde hij de politie.

Aan de deur
In de tussentijd stond de nep-bankmedewerker al aan de deur bij 83-jarige man. Hij deed weliswaar open, maar het slachtoffer stelde zoveel vragen dat de verdachte er toch vandoor ging.

De oudere wist de politie daarna een goed signalement te geven van de ‘bankmedewerker’ die bij hem aan de deur stond.

Opgepakt
Even verderop op de Bosscheweg in Berkel-Enschot zag de politie een auto staan met twee inzittenden waarvan één aan het signalement voldeed. De 21-jarige Rotterdammer en 20-jarige Groninger zijn vervolgens allebei aangehouden door de politie.

De deurbel van de buren heeft gefilmd dat de twee verdachten daadwerkelijk voor de deur stonden bij het 83-jarige man. Allebei de mannen worden verdacht van oplichting. Het slachtoffer heeft op tijd zijn bankpas geblokkeerd en daardoor is er geen geld buitgemaakt.

Collin Beijk