Mysterieus verzegeld kistje gevonden

Tilburg – De Sacramentskerk aan de Ringbaan-Oost wordt gedeeltelijk gesloopt. Gijs van Eijk uit Berkel-Enschot had het speciale verzoek of hij onder de ingemetselde deksteen bij het voormalige altaar mocht onderzoeken of er nog wat verborgen was. Zijn vondst: een loden verzegeld kistje. Vermoedelijk bevat het doosje relikwieën en documenten. Vroeger waren dit gebruikelijke kerkelijke rituelen om erfgoed te beschermen.

In de loop der jaren zijn er al meer van dit soort loden doosjes gevonden waaronder in Brabant. In Hooge Zwaluwe tijdens de restauratie van een kerk. En in Oudenbosch is ook eerder een loden doosje met relikwieën gevonden.

Het gebruik is, dat het alleen maar geopend mag worden door een geestelijke. Gijs van Eijk geeft aan dat hij eerst de herkomst van zijn vondst wil bestuderen en onderzoeken of er nog documentatie is te vinden.

Tot nu toe zijn de eerder gevonden loden doosjes, met toevoegingen, teruggeplaatst op betreffende locaties met het doel om als tijdcapsule te dienen. En uiteraard ook ter bescherming van de nieuwe bestemming van het erfgoed. Als vanouds en met een knipoog.

Omroep Tilburg