Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Kleurrijke Mama’s zingen hun levensverhalen in een heuse opera

Kleurrijke Mama's tijdens de repetitie (foto: Edita Saakian).

Roos van Abeelen uit Tilburg is al jaren een van de vrouwen van het vrouwenkoor Kleurrijke Mama’s. Ze hoorde ervan via het Centrum voor Buitenlandse Vrouwen. “Ik besloot een kijkje te nemen en het beviel gelijk. Het maakt niet uit of je kunt zingen of niet. Het gaat erom dat alle vrouwen hier iets hebben meegemaakt en hun levensverhalen kwijt kunnen.” Het koor viert vrijdag zijn 10-jarig bestaan met een grote operavoorstelling.

Het koor bestaat uit vrouwen over de hele wereld. “Het koor is in samenwerking met zangeres Astrid Seriese tot stand gekomen. Elke week komen we samen en praten we over wat we hebben meegemaakt. Zo doen we ideeën op over liedjesteksten”, vertelt Roos.

De vrouwen komen uit verschillende culturen en vertellen via zang verhalen die je anders niet snel hoort. Het lied van Roos wordt gezongen op een Curaçaose wals. Een ander lid van het koor zingt over Roemeense liefde. Het lied van de Indische Stella gaat over je mond leren opentrekken als je uit een cultuur komt waar dat niet gebruikelijk is.

De vrouwen, van wie bijna niemand een achtergrond in de muziek heeft, hebben via workshops liedjes leren schrijven.

Ze zijn al jaren aan het repeteren voor de grote operashow. Eigenlijk waren ze twee jaar geleden al klaar om op te treden voor het grote publiek, helaas kon dat door corona destijds niet doorgaan.

De opera heet Choutkara, wat vrijheid in verbondenheid betekent. Het koor treedt 8 juli op in het Jan van Beschouw theater in Goirle.

Edita Saakian