Moeite met de digitale overheid? Tilburgse bibliotheken helpen

Onlangs riep minister-president Mark Rutte de Nederlandse jongeren op om mee te discussiëren over de nieuwe anderhalvemetersamenleving. Met het project ‘Children for the future’ wil Bibliotheek LocHal hier aan bijdragen.
De LocHal in Tilburg | Foto Gijs Franken / Omroep Tilburg

De LocHal krijgt een Informatiepunt om mensen te helpen met de digitale overheid. Bij het informatiepunt kunnen mensen vragen stellen over online overheidszaken, als het verlengen van een rijbewijs of het downloaden van de CoronaCheckApp.

Zaken met de overheid regelen, gebeurt steeds vaker via het internet. Dit is niet voor iedereen makkelijk. Het informatiepunt helpt mensen bij het vinden van de juiste informatie, maar geeft ook tips om zelf digitaal overheidszaken te kunnen regelen. Belangrijk om te weten, is dat je niet samen zaken gaan afronden, maar dat je samen nadenkt over hoe je het zelf moet doen.

Plek van informatie
“De bibliotheek is van vroeger uit een plek waar je informatie kunt vinden. Vroeger waren dit alleen boeken, maar nu kun je er dus nog veel meer. Vanuit die rol is de bibliotheek dus een ideale plek om een Informatiepunt Digitale Overheid op te zetten”, stelt Maartje Heymann, adviseur Marketing & Communicatie bij de Bibliotheek Midden-Brabant.

Het informatiepunt is dagelijks open op tijden dat er medewerkers aanwezig zijn in de bibliotheek. Dat is nodig, vertelt Heymann. “Landelijk vallen er steeds meer lokale instanties weg. Zo zijn er vaak minder loketten in het gemeentehuis. Mensen zijn daarom op zoek naar een plek waar ze iemand kunnen spreken die hen kan helpen. De bibliotheek is natuurlijk laagdrempelig en daar kunnen mensen nu dus naar binnen lopen om samen te zoeken naar de juiste informatie.”

Veel vraag
Het Informatiepunt Digitale Overheid is al een tijdje open, maar woensdag 21 oktober wordt de locatie officieel geopend. “Gezien corona was er geen opening mogelijk, maar we zien nu al dat de vraag groot is. In de eerste maand waren er al honderd vragen. We zien nu dat de drukte toeneemt, omdat veel mensen vragen hebben over het downloaden en gebruiken van de CoronaCheckApp.”

Naast de LocHal hebben ’T Sant, Wagnerplein, Heyhoef en de bibliotheken in Berkel-Enschot en Udenhout een informatiepunt voor vragen over de digitale overheid.

Pieter Soethout