Moeder van overleden Jayden (12) dient petitie in bij de gemeente: ‘Ringbaan-Zuid moet veiliger’

Wendy Vugts biedt de petitie aan de gemeente aan.
Wendy Vugts bij de gemeente

Wendy Vugts heeft haar petitie om de Ringbaan-Zuid veiliger te maken, aangeboden aan de gemeenteraad en burgemeester Weterings. Begin mei overleed haar zoontje Jayden na een botsing op de ringbaan. Bijna 10.000 mensen ondertekenden haar petitie en ze hoopt dat het ook echt voor verandering gaat zorgen.

Wendy vertelt dat ze de petitie eigenlijk zomaar is gestart. “Ik wilde gewoon dat het zou ophouden met ongelukken op de ringbaan. Ze merkt dat de mensen achter haar staan. Alles wat er gebeurd is, heeft veel bij de mensen losgemaakt. Het blijft hangen en het doet veel met ze. Het doet me goed dat iedereen weet wie Jayden is. Ik vind dat een heel fijn idee. Daar haal ik zelf ook veel uit.”

Onbegrip
De Tilburgse snapt niet dat de Ringbaan-Zuid nog steeds 70 is. “Alle ringbanen hebben een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur en deze niet. Waarom is dat zo? Met vijftig heb je ook echt nog wel ongelukken, maar ik denk dat twintig kilometer verschil heel veel uitmaakt. Zeventig past niet meer in de wijk., want er worden ook nu weer nieuwe woningen gebouwd. Het is te gevaarlijk.”

Wendy hoopt echt dat de Ringbaan-Zuid veiliger gaat worden. “Ik hoop gewoon echt dat het gaat lukken. Dat zal echt niet binnen een jaar zijn. Dat is gewoon niet realistisch. Ik durf ook echt niet te zeggen hoelang het dan gaat duren.”

Aan de slag
Eerder al heeft het college een brief aan de raad gestuurd om aan te geven hoe hiermee kan worden omgegaan. “Zij is al aan het onderzoeken en uitwerken en heeft aangegeven dat ze met een voorstel komen. Deze petitie laat zien wat de mensen in Tilburg vinden en dat is goed voor de raad”, aldus een woordvoerder.

Ik denk wel dat Jayden vanuit boven erg trots op me is.”

Over de gemeente heeft ze niets slechts te zeggen. “De gemeente reageerde heel meelevend. Ze werken aan alles mee en we mogen zelfs een gedenktegeltje wegleggen. Nu ligt het bij hen. Ik hou eigenlijk helemaal niet van in de belangstelling staan, maar ik denk wel dat Jayden vanuit boven erg trots op me is.”

Pieter Soethout