Minder verenigingen en organisaties vragen energiecompensatie aan

Foto: Collin Beijk

Het aantal aanvragen voor energiecompensatie ligt lager dan verwacht. In december 2022 trok de gemeente vier miljoen euro uit voor het compenseren van hoge energiekosten van verenigingen en maatschappelijke organisaties. Door het lage aantal aanvragen is het subsidiebedrag bijgesteld naar twee miljoen euro.

Tot nu toe zijn er bij de gemeente 18 aanvragen binnengekomen. Zeven afkomstig van sportverenigingen en nog eens zeven van culturele instellingen, één van een zorgorganisatie, één van een buurthuis, één van een bestaanszekerheid organisatie en één van een ouderenorganisatie. Het totale bedrag van die aanvragen komt neer op €1.185.435 miljoen euro.

Afwijzingen
Bovenstaand bedrag is niet in z’n geheel uitgegeven: vijf organisaties krijgen uiteindelijk samen €123.223 euro. Drie van die achttien aanvragen zijn afgewezen omdat ze niet voldeden aan de criteria van de subsidieregeling, zes zijn nog in behandeling en drie zijn aangehouden, omdat er nog een aanvraag liep bij een andere subsidieregeling.

Het bedrag van vier miljoen euro was afkomstig uit het Crisisherstelfonds. Toen in 2022 de energiekosten voor iedereen aanzienlijk stegen, trokken veel organisaties en verenigingen aan de bel.

Zo ook de Tilburgse voetbalclub Sarto. Erik Hormann gaf destijds aan dat de energiekosten tien keer zo hoog werden door het nieuwe energiecontract: “Waar we eerst 900 euro per maand betalen, is dat nu 9000.” Het doel van het noodfonds was om te voorkomen dat bijvoorbeeld de contributie verhoogd moest worden bij verenigingen.

Geen signalen
Het bedrag van het noodfonds was gebaseerd op ongeveer 75 gedupeerde organisaties in 2022 en zo’n 150 in 2023. Dat blijken in de praktijk dus een stuk minder organisaties. In een brief laat het college van B&W weten dat er de afgelopen periode geen signalen zijn ontvangen verenigingen en maatschappelijke organisaties die vanwege geldproblematiek hun toegankelijkheid hebben verminderd.

De regeling loopt nog tot 31 december 2023. Dat kan nog verlengd worden, laat de gemeente weten. Waarom het aantal aanvragen lager is dan verwacht, is niet duidelijk. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de gestegen energieprijzen en de gevolgen voor onder andere sportverenigingen.

LEES OOK:
Erik ziet energiekosten bij Sarto tien keer over de kop gaan

Edita Saakian