Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Miljoenen euro’s voor nieuw Stappegoor: 1000 nieuwe woningen en meer

De gemeentelijke atletiekbaan in Tilburg | Foto: Gijs Franken / Omroep Tilburg

Als de gemeenteraad op 15 november akkoord gaat, moet er 10 miljoen euro vrijkomen voor een nieuw Stappegoor: Het Stappegoorpark, een upgrade van het Olympiapark en 1000 nieuwe woningen horen bij dat plan.

De gemeente krijgt meer dan 10 miljoen subsidie van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en moet zelf nog 10.6 miljoen bijdragen aan de plannen voor een nieuw Stappegoor. Dit werd duidelijk in het raadsvoorstel. Van dat bedrag worden onder andere versneld 500 sociale en middel dure huurwoningen gebouwd.

Spoedzoekers

De gemeente wil meer woningen gaan bouwen voor spoedzoekers, statushouders en studenten. Ook inwoners die na een succesvol traject bij een zorginstelling weer zelfstandig kunnen wonen, komen in aanmerking. Voor deze groep huurders is nu weinig aanbod. In en rond de voormalige Koning Willem II kazerne zijn plannen voor de bouw van zo’n 275 koop- en huurwoningen.

Het hoogste gebouw moet 70 meter hoog worden en zal op de hoek schuin tegenover de Jumbo Foodmarket komen. De bouw van de eerste woningen is op zijn vroegst in 2022, en de laatste woningen naar verwachting in 2028.

Verder is het bedrag onder andere nodig voor het plaatsen van parkeergarages, verplaatsing van de tennisvereniging Stappegoor en om parken (Zuidertuin en StappegoorPark) te realiseren.

Kogelstoten en speerwerpen

Op de plek waar nu de atletiekbaan ligt, moet het ‘Stappegoorpark’ komen. De gemeente zocht naar een meer geschikte plek voor de baan, maar dat lukte niet. Het park is voor iedereen toegankelijk, de sportvoorzieningen worden semi-openbaar. Op momenten dat de onderwijsinstellingen of de atletiekvereniging de faciliteiten gebruiken voor activiteiten die gevaarlijk zijn, zoals speerwerpen en kogelstoten, dan wordt de accommodatie (deels) afgesloten.

De eerste bouwactiviteiten worden op zijn vroegst verwacht in 2022. De totale ontwikkeling duurt tot ongeveer 2028. Op 15 november moet de gemeenteraad een beslissing nemen over de plannen.

Om op de hoogte te blijven over de ontwikkelingen is er een nieuwsbrief ontwikkeld.

Edita Saakian