Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Milieucafé: Voedsel, droogte en het succes van de beekprik

De voedselmarkt is in beweging. Steeds meer mensen eten bewuster, gezonder, en vlees staat niet meer bovenaan de voedselketen. Eerder besteedde het Milieucafé al aandacht aan manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Nu wordt 28 november, op de dag van het laatste Milieucafé dit jaar, een manifest aangeboden door een nieuwe organisatie: 013 Food. Diverse partijen werken hierin samen die bezig zijn met duurzame en gezonde voeding. Initiatiefnemer Pieter Bon en foodblogger Anne de Graaf komen vertellen over achtergronden en bedoeling. Komend jaar zal het in het Milieucafé vaker over voedsel gaan.

Dat 2018 een extreem droog jaar was, zijn veel mensen al weer vergeten. De natuur echter niet. Hoewel er best wat regen is gevallen in 2019, is de natuur nog steeds erg droog. De achterstand wordt maar niet ingelopen. Peter Voorn van Natuurmonumenten vertelt over de gevolgen voor de natuur. En de nieuwe dijkgraaf van waterschap De Dommel, oud-wethouder Erik de Ridder, zet uiteen hoe het waterschap omgaat met deze nieuwe uitdaging.

Fietsvragen

Wethouder Mario Jacobs (GroenLinks) gaat in op het fietsbeleid van de gemeente. Hoe gaat men om met bekende en onbekende knelpunten, en komt er ooit een einde aan die werkzaamheden in de binnenstad?

Verder is er aandacht voor de beekprik. Een tamelijk onooglijk wezen dat uitgestorven was in de Brabantse beken. Maar in 2014 begon een herintroductieprogramma dat dit jaar werd afgesloten – met succes. De beekprik is terug in de Reusel. Frans Spikmans van Ravon weet er alles van.

De muziek komt van Grammylou. Opgericht in 2012 door Monica Knaapen en Ralph Schraven, speelt men gruizige en welluidende Amerikaanse rootsmuziek. De naam van de band verwijst naar Gram Parsons en Emmylou Harris. Het wordt dus gezellig met gebroken harten, ware liefde, veel drank en hier en daar een moord. Vorig jaar kwam hun eerste EP uit onder de titel EP1 – dat belooft wat voor de toekomst. En de vertrouwde afsluiting door het Environmental Lounge Cafe wordt niet de enige verrassing van de avond…

Het milieucafé vindt plaats in Paradox en begint om 20:30u.

 

Tijmen Moelker