Milieucafé presenteert nu zomereditie in het Spoorpark

Wethouder Bas van der Pol is te gast in het Milieucafé in het Spoorpark
Nieuwe wethouder Bas van der Pol schetst zijn ambities voor de komende periode

De zomer doorbrengen in eigen land heeft ook zijn voordelen. Zo kun je op donderdag 26 augustus gratis het Openlucht Milieucafé meemaken in het Spoorpark. In een licht maar informatief programma maak je daar dan kennis met wethouder Bas van der Pol, leer je lokale natuur herkennen en wordt zwerfafval onder de loep genomen.

Bas van der Pol (D66), geboren en getogen Tilburger, geniet hier lokaal al aardig wat bekendheid, onder meer dankzij zijn werk bij Centrum voor Architectuur en Stedenbouw (CAST). Daar komt nog bij dat hij laatst nog is benoemd als wethouder van onze stad. Bas volgt hiermee Berend de Vries op. Deze benoeming is de reden waarom hij nu, dus als kersvers wethouder, zijn ambities komt uitspreken in het Milieucafé. Het gaat dan in het bijzonder om ruimtelijke ordening, de Spoorzone, (circulaire) economie en de energietransitie.

Vergroenen

Daarna gaan verslaggevers Emmy en Annie in gesprek met Sanne van Deijl, een jonge vrouw die Tilburgers uitdaagt om ook zelf te gaan vergroenen. Dat doet ze vooral met haar project Doen, Durf, Groen.

Sanne van Deijl daagt je uit

Verder komt recycler Rolph Adriaansen in het café vertellen over de kroonluchter die hij heeft gemaakt van pet-flesjes. Die luchter komt op 18 september vol in het zicht te hangen in de LocHal.

Rolph Adriaansen (links) die hier in januari 2020 demonstreert hoe je pet-flesjes verandert in grondstof

Er komt ook een pijnpunt aan de orde, namelijk zwerfafval in het park. Samen met Ruud van Oeveren van R-Newt wordt besproken hoe jongeren kunnen helpen dit probleem op te lossen.

Tussen de bedrijven door speelt presentator Frank van Pamelen een Afvalkwis waarbij je als publiek een vinger in de pap hebt.

Frank van Pamelen tekent voor een Afvalkwis die als een rode draad door het programma loopt
App, clinic en vermaak

Naast de gesprekken is er nog meer te doen in het park. Zo kun je lokale natuur leren herkennen via een app, en is er een ‘clinic’ waarin je zelf kunt recyclen. Ook is er cabaretesk vermaak van Frans van der Meer en Jeroen de Leijer.

Toegang tot deze zomereditie van het Milieucafé is gratis, maar er zijn slechts zitplaatsen zolang de voorraad strekt.

Kees-Luc Simons