Massa wapens en strijkers in woonhuis, zelfs de EOD was onder de indruk

Medewerkers van de politie en Defensie overleggen met elkaar (foto: Jack Brekelmans/SQ Vision).

Automatische wapens, stapels munitie en 200 strijkers. Het lag allemaal in een huis, midden in een woonwijk in Tilburg. De 41-jarige bewoner moet als het aan justitie ligt 4 jaar de cel in. Dat bleek donderdag in de rechtbank in Breda. “Ik heb een fascinatie voor techniek”, zo verklaart de verdachte zijn verzameling.

De EOD was zelfs onder de indruk van de vondst op 13 augustus vorig jaar. Twee dagen waren nodig om alles op te ruimen in het rijtjeshuis aan de Akkerstraat, waar de man met zijn vrouw en dochtertje woont. De buurt moest worden ontruimd. Agenten bewaakten het huis die nacht.

Met lakschoenen en een net overhemd verschijnt de verdachte donderdagochtend in de rechtbank. De opsomming van de officier van justitie is lang: “Acht vuurwapens, drie automatische wapens waaronder een mitrailleur, twaalf vuurpijlen, 200 strijkers en een hoop munitie.” Het is nog maar een deel van de verzameling, die de Tilburger jarenlang opbouwde, schrijft Omroep Brabant.

“Mijn vrouw wist van niks.”

“Het ging mij om de techniek van het laden van een pistool. Ik wilde niemand pijn doen”, vertelt de verzamelaar. “Ik geef niks om auto’s en motoren.” Toch maakte hij wel een filmpje dat hij schoot. Als de rechter hem daarmee confronteert, zegt hij: “Dat was best wel saai.”

”Het was makkelijk te krijgen via een muisklik. Ik blowde en was ‘s nachts vaak alleen. Mijn realiteit vervaagde”, zo verklaart de Tilburger zijn arsenaal. Betalen ging met Bitcoins, bestellingen kwamen via pakketjes uit Tsjechië of simpelweg via webwinkel AliExpress. “Mijn vrouw wist van niks.”

Het verzamelen begon met vuurwerk. ”Ik vond het kruit interessant. Mijn opa was een verzetsheld. Hij liet mij het kruit in kogels zien.” Later kreeg hij een musket van een kennis en zo begon de passie voor wapens. Daarna knutselde hij volgens justitie ook met munitie.

“Mijn dochter werd ouder, dus ik dacht: ik moet hier vanaf.”

Pas toen zijn dochter zes was, begon de twijfel. “Ze werd ouder, dus ik dacht: ik moet hier vanaf. Ik moet het vuurwerk afsteken en opmaken. Het kwam er steeds niet van, ook door corona.” Pas na de politie-inval stopte de verzamelaar. “Mijn vrouw is heel erg geschrokken. Ik heb ontzettend veel gehuild. Ze weet nu dat ik het achter me wil laten.”

Inmiddels zegt de verdachte zijn verzamelwoede of passie onder controle te hebben. “Ik heb mijn muziek en ben producer.” Hij heeft een vaste baan en wil meer aandacht besteden aan zijn dochter. “Mijn vader was er nooit voor me, dus ik wil er nu echt voor haar zijn.” In de rechtszaal toont hij berouw. “Ik heb er echt spijt van. Ik zou willen dat het nooit zo ver gekomen was. Het is heel erg dat mijn vrouw dit moest doormaken.”

“De buren waren erg geschrokken, maar nu is het weer goed.”

Ook zou de man het weer goed hebben gemaakt met de buren, die uit huis moesten. “Ik heb overal excuses gemaakt. Ik heb ook wijn- en bierpakketjes uitgedeeld. De buren waren allemaal erg geschrokken, maar nu is het weer goed.”

De officier van justitie is blij dat de man bekent, meewerkt, een vaste baan heeft, voor zijn dochter zorgt en meer stabiliteit heeft. Een gevangenisstraf zou de goede ontwikkelingen in gevaar brengen. Toch is dat wel de eis, omdat de man vanwege zijn gezondheid maar vier dagen vast heeft gezeten. “We hebben het hier over serieuze wapens met grote risico’s, dan is een forse gevangenisstraf passend.” De uitspraak is over twee weken.

LEES OOK: Politie en EOD vinden wapens en explosieven in Tilburg, buurt ontruimd

Omroep Brabant