Marco begint doneeractie voor BroodNodig na overlijden Pater Poels

Het overlijden van Pater Poels echoot nog na. Waar maandag in de Pollepel afscheid genomen kon worden van het icoon, zijn er ook mensen die een stapje extra willen doen. Een van hen is Marco Mols. Hij heeft een actie opgezet om stichting Broodnodig een handje te helpen.

Woensdag overleed Gerrit Poels. Marco Mols nam maandagmiddag, samen met veel andere Tilburgers, afscheid van hem in de St. Lucaskerk. “Het was hartstikke mooi. We hebben een witte roos in een vaas mogen zetten en mooie verhalen over Poels gedeeld.”

“Wat Poels altijd zei, was: ‘Eerst voeden, dan opvoeden.'”

De Tilburger kende Poels als een belangeloos man, die op zijn fiets brood bracht voor de allerarmsten. Dat werk is voortgezet in stichting Broodnodig, die op dit moment gerund wordt door een groep vrijwilligers, onder leiding van zijn pleegdochter Hülya. Iedere dag zet zij zich, samen met een aantal vrijwilligers, in om dagelijks brood uit te delen aan Tilburgers die het moeilijk hebben.

Marco kende hem niet persoonlijk, maar hij zette de website voor de stichting in elkaar. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. Want Poels was een inspirerende man, volgens Marco. “Hij zette zich onvoorwaardelijk in. Er zijn zoveel mensen die in armoede leven en hulp nodig hebben, ook in Tilburg. Wat voor vooroordelen mensen daarover ook hebben, wat Poels altijd zei was: ‘Eerst voeden, dan opvoeden.'”

“Als iedereen nou eens een euro zou storten, hoe mooi zou dat zijn?”

Een dag voor het overlijden van Poels, bracht Marco samen met zijn zus spullen naar de stichting. “Wij hoorden toen dat het niet goed met hem ging. Een dag later overleed hij. Ik zag toen ook de moeheid bij alle vrijwilligers die dagelijks betrokken zijn bij de stichting.”

De stichting kan alle hulp gebruiken. Een aantal maanden geleden werd duidelijk dat het steeds drukker wordt, maar dat het aanbod langzaam slinkt. Dus zet Marco een doneeractie op: ‘N Euro voor Poels’. “Tilburg kent ongeveer 250.000 inwoners. Als iedereen nou eens een euro zou storten voor de stichting? Hoe mooi zou dat zijn.”

“Het werk dat Poels in al die jaren heeft opgebouwd, mag niet verloren gaan.”

Het gaat volgens Marco niet om hoe hoog het bedrag is. “Het gaat erom dat iedereen stil staat bij het feit dat we iets kunnen doen voor elkaar. Zoals Poels altijd deed.” Met het geld hoopt Marco de druk bij de vrijwilligers te kunnen verlichten. “Naast brood, wat ze vaak gedoneerd krijgen van bakkerijen, is het soms ook wel eens prettig om een extraatje uit te kunnen delen.”

Vroeger kregen mensen soms een gebakje bij het brood. “Wat er precies met het geld gedaan kan worden, is niet aan mij. Het werk dat Pater Poels in al die jaren heeft opgebouwd, mag niet verloren gaan.”

De actie loopt sinds afgelopen vrijdag en wordt flink gedeeld op social media. Er is al meer dan duizend euro gedoneerd. “Dit is hartstikke mooi. Dat een simpele actie dit teweeg kan brengen, daarvan kan ik tranen in mijn ogen krijgen.”

Edita Saakian