Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Lintjesregen in Tilburg het grootst

De eerste groep die een lintje mocht ontvangen van Burgemeester Theo Weterings. (Foto: Joris Buijs)

Het regende lintjes in Tilburg dinsdag. Er werden maar liefst 38 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Daarmee steekt de gemeente met kop en schouders boven de rest van Brabant uit. Landelijk werden er alleen in Amsterdam meer lintjes toegekend.

De dag voor Koningsdag is de dag van de lintjesregen. De Koninklijke onderscheidingen worden uitgereikt aan mensen die zich inzetten voor anderen, voornamelijk vrijwilligers die al jaren actief zijn voor organisaties die een bijdrage aan de maatschappij leveren. Denk aan de voedselbank, sportverenigingen of buurtverenigingen.

Lintjesgemeente
In Tilburg zijn dit jaar 38 lintjes uitgedeeld, de grootste lintjesregen in heel Brabant. Het Land van Cuijk in het oosten van Brabant volgde met 36 decoraties. Landelijk geeft alléén Amsterdam meer lintjes weg dan Tilburg: 48. Er waren in Tilburg drie bijeenkomsten nodig om alle decoraties op te spelden.

Onder meer de 93-jarige Harrie Buster, die tot vorig jaar nog werkte als vrijwilliger in een verzorgingstehuis, kreeg een Koninklijke onderscheiding. Hij kreeg nadat hij met pensioen ging, een werkplaats in het verzorgingshuis. Daar bouwde hij verschillende projecten om de bewoners en medewerkers te helpen, zoals spelletjes, een flipperkast en zelfs een complete ouderwetse keuken.

Bijzondere sportschool
Ook Kiek Boelaars ontving een lintje. Zij richtte in 1988 Kwidam op, de eerste vrouwensportschool van Nederland. Hier konden vrouwen veilig sporten, zonder mannelijke sporters of instructeurs. Boelaars: “Ik heb een plek gecreëerd waar het belang van de vrouw voorop stond.” Na drieëndertig jaar besloot ze met pensioen te gaan. Vorig jaar sloot de sportschool zijn deuren.

In dit kaartje zie je hoeveel lintjes er per gemeente zijn uitgereikt:

LEES OOK: Vrouwensportschool Kwidam sluit haar deuren na 33 jaar ‘Het is mooi geweest’

Marjo van Yperen