Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Linda (58) worstelt met long covid en niks lijkt te helpen

Hevige vermoeidheid, concentratieproblemen en snel overprikkeld. Dat zijn zomaar een aantal klachten waar de Tilburgse Linda Middelhof al drie jaar mee worstelt. Long covid; geschat wordt dat tienduizenden mensen in Nederland ermee rondlopen.

Zo ook Linda. Op 27 januari 2020 werd ze in de nacht wakker door pijn in haar borst en benauwdheid. Met spoed werd ze de volgende ochtend naar de afdeling Eerste Hart Hulp gebracht. De link met covid werd niet meteen gelegd, omdat het nog niet in Nederland voorkwam. Totdat patiënt zero op 27 februari 2020 werd opgenomen met covid-19 in het ziekenhuis in Tilburg: “Ik dacht toen, dit moet het zijn.”

Bij elke vorm van inspanning voelt het alsof mijn longen in brand staan.”

De klachten hebben enorme impact op het haar leven. “Huishoudelijke taken kan ik al niet meer. Ik vond het altijd heerlijk om te wandelen, maar dat houd ik niet meer vol. Bij elke vorm van inspanning voelt het alsof mijn longen in brand staan.” En dat is heel wat anders dan de Linda van drie jaar geleden. “Mijn leven is niet meer zoals het was. Ik was altijd in de weer met de kleinkinderen, kon werken en deed vrijwilligerswerk.”

Lang was er nog niks bekend over long covid. Linda bleef maanden rondlopen met dezelfde klachten. “Ik kreeg koorts en dan zakte het later weer weg. Vervolgens kwam het weer terug en dat maandenlang.” Tot eind mei liep ze rond met koorts, kortademigheid en vermoeidheidsklachten. In juni 2020 komt uit een bloedonderzoek naar voren dat het inderdaad ging om long covid.

“Het is een rollercoaster.”

Een half jaar liep ze bij de fysio, ergotherapeut en de diëtiste. Zonder succes. “Toen werd het traject maar verlengd. De klachten waren nog steeds hetzelfde. We zijn nu drie jaar verder en er is niks aan mijn situatie veranderd.”

De diagnose long covid kwam als een opluchting. “Het beestje kreeg eindelijk een naam. Aan de andere kant is het nog steeds heel verwarrend. Je weet dat je het hebt, maar nog geen idee of het ooit over gaat en wat je eraan kunt doen. Het is een rollercoaster waar ik in zit.”

“Ze begrijpen niet dat ik heel veel niet meer kan.”

Haar omgeving reageert ondertussen wisselend op de ziekte. “Het is heel gek voor de mensen die dichtbij mij staan. Ze hebben nog steeds het beeld van de vrolijke en actieve Linda. Ze begrijpen niet dat ik heel veel niet meer kan.”

De oplossing voor long covid is nog niet in zicht. Recent werd bekend dat er meer geld nodig is voor onderzoek. Op dit moment staat Linda op de wachtlijst bij een revalidatiecentrum. “Ik pak alles aan wat ik pakken kan. Geen idee of het traject iets voor me is, maar ik moet het proberen.” Linda heeft veel aan het contact met lotgenoten. “We zien en spreken elkaar geregeld en praten over wat we doormaken. Dat lucht in ieder geval op.”

Edita Saakian