Leren factchecken bij de LocHal bij ‘Èn gij geleuft dè?’

Fake News (Foto: Pexels)

De LocHal organiseert samen met FactoryTilburg een week rondom fake news en factchecking. Van 26 juni tot en met 4 juli kunnen jong en oud terecht bij de bibliotheek om te leren hoe fake news werkt en hoe je dit zelf kunt herkennen.

Workshops over deepfakes, je eigen nepnieuwsfoto maken en leren factchecken. Bij de LocHal organiseren ze een week rondom factchecking om mensen te wapenen tegen nepnieuws onder de kreet ‘Èn gij geleuft dè?’. “Het is zó belangrijk, want er is steeds meer fake news, het het wordt steeds moeilijker om te herkennen wat echt en nep is”, vertelt Jantien Borsboom, programmamaker DigiLab van de LocHal.

Factchecking
Je kunt tijdens deze week langskomen op verschillende momenten met alles wat té mooi of lelijk is om waar te zijn. De factcheckers van FactoryTilburg checken dan wat er echt waar van is. Factory is de factcheck- en verificatiedesk van Fontys Hogeschool Journalistiek en checken alle uitspraken, foto’s en video’s die worden verspreid via (social) media.

Een voorbeeld voor een vraag voor de factcheckdesk

Deepfakes
Jantien kijkt het meeste uit naar de workshops over deepfakes. Computers kunnen bewegend beeld manipuleren om mensen iets anders te laten zeggen dan dat wat ze gezegd hebben. “Het is heel interessant en mensen zijn zich er echt niet bewust van”, aldus Borsboom. “Bij die workshop gaan we gezichten kleien om uit te leggen hoe die software werkt.”

Belangrijk
“Iedereen maakt natuurlijk zijn of haar eigen afwegingen op basis van wat je hoort en leest”, legt Jantien uit. Het belang om dan te kunnen checken of het klopt is groot volgens de programmamaker. Als er iets is waarvan ze wil dat mensen mee naar huis nemen is hoe ze dat dan zelf kunnen doen: “Check before you share!”

Julia Meijer