Kunstwerk bij de noordingang van de LocHal onthuld

Het kunstwerk werd vorig jaar onthuld (Foto: Ton Eijkemans).

Bij de noordingang van de LocHal hangt een nieuw kunstwerk, ontworpen door Pien den Hollander. Op 7 februari werd de ingang officieel geopend.

Voor de opening heeft een groep mensen zich verzameld bij de ingang. Kunstenaar Pien den Hollander is enthousiast. “Het is waanzinnig om te zien dat zoveel mensen hier zijn. Het heeft jaren gekost om het ontwerp te realiseren. En dan nu is het eindelijk zo ver: we gaan het in gebruik nemen!”

In de ingang hangt een kraan met daaraan een plaat staal. De plaat wordt langzaam verplaatst, waardoor de ‘deur’ de hele dag beweegt. Het kunstwerk is geïnspireerd door oude foto’s van zwevende locomotieven.

Winnend ontwerp van ‘De Kunstopdracht’
Pien bedacht het ontwerp tijdens ‘De Kunstopdracht’ van Kunstloc in 2018. De opdracht was toen om een ontwerp te maken voor de noordingang van de LocHal. De deur is ontworpen als kunstwerk, maar ook als werkende deur.

Het officiële openingsmoment
Wethouder Marcelle Hendrickx is trots dat het kunstwerk er inmiddels hangt. “Dit kan alleen maar in Tilburg. Hier stimuleren we kunstenaars om buiten de lijntjes te kleuren. Het is écht een verbinding tussen binnen en buiten geworden.”

Dan wordt de deur geopend. Bibliotheek-directer Peter Kok mag samen met Marcelle de sleutel omdraaien. Onder luid applaus gaat de deur open en er wordt geproost.

Pleun van Diessen