Kroonluchter013 krijgt make-over en blijft nóg langer hangen

De kroonluchter in vol ornaat (foto: Michel Klop).

Goed nieuws voor de bewonderaars van de grootste kroonluchter ter wereld: De lamp van 32 vierkante meter blijft tot zeker eind 2023 In de LocHal hangen en krijgt een update. Via een ontwerpwedstrijd wordt er naar de beste make-over gezocht.

Eigenlijk mocht de kroonluchter maar drie maanden in de nieuwe bibliotheek blijven hangen, maar door corona konden veel mensen het kunstwerk niet bekijken. Daarom werd toen besloten de bijzondere kroonluchter van petflesjes nog even aan het plafond te houden.

Ontwerpwedstrijd
De Lochal en initiatiefnemer Rolph Adriaansen willen de lamp tussentijds een make-over geven. “We willen startende, maar ook gevestigde ontwerpers de kans geven om met ideeën te komen voor een nieuw ontwerp”, vertelt Adriaansen.

De ideeën worden op 25 september, tijdens de Tilburgse Ten Miles, gepresenteerd. Het publiek kan dan in de Lochal stemmen op hun favoriete ontwerp. Waar Rolph zelf op gaat letten? “Ik wil in het nieuwe ontwerp de interactie met het licht en het samenspel van de bollen terugzien. Nu is de lamp nog in de vorm van een parabool, maar ik roep iedereen op om mee te denken over andere vormen.”

10.000 flesjes
De kroonluchter is gemaakt van 10.000 gerecyclede petflesjes, verzameld door Rolph Adriaansen en vrijwilligers. De flesjes werden handmatig schoongemaakt en de etiketten verwijderd. De flesjes zijn daarna met een fiets versnipperd en omgesmolten tot 169 bollen. “Ik wilde laten zien dat je van zwerfafval ook iets heel moois kunt maken”, vertelt Adriaanse.

Zijn idee heeft ook andere gemeenten geïnspireerd: Waalwijk en Breda willen binnenkort starten met de ontwikkeling van circulaire lampen.

Al een mooi ontwerpidee voor Kroonluchter013?: info@vanpetnaarpret.nl

LEES OOK:
Grootste circulaire kroonluchter ter wereld in de LocHal
De kroonluchter van Rolph mag blijven hangen in de LocHal

Edita Saakian