Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jonge Nijlgansjes voor het eerst geboren in het Leijpark

TILBURG – Een mooi cadeau voor het 81-jarige bestaan van het Leijpark, als we het Henk de Winter vragen: in het park zijn onlangs zeven jonge Nijlgansjes geboren. De Winter is van werkgroep Leijpark013 en vindt de komst van de gansjes speciaal. “Dat je na 80 jaar nog steeds dieren ontdekt, die hier nog nooit zijn geweest, is heel bijzonder. Dan is de natuurwaarde van het park heel groot.”

De Nijlganzen leven oorspronkelijk in, hoe kan het ook anders, het gebied rondom de rivier de Nijl. Sinds de jaren zestig zijn ze echter ook in Nederland te vinden en gelden ze als invasieve exoot. Landen binnen de Europese Unie hebben de plicht om de ganzen te verwijderen of te beheren zodat verspreiding en schade zoveel mogelijk kan worden voorkomen. Of de ganzen in het park mogen blijven, is dus nog maar even afwachten.

Invasieve exoot of niet, het plaatje van vader en moeder gans met de kleintjes is in ieder geval leuk om te zien. Vanaf een afstandje, want in de buurt komen is geen goed idee. “Er zit één groot nadeel aan, namelijk dat het beest erg territoriaal is”, vertelt De Winter. Maar ook op afstand kan De Winter rustig zijn gang gaan met zijn camera, om dit mooie lentetafereel vast te leggen op de gevoelige plaat.

Dani Mom