Omroep Tilburg - Lokale content van wereldbelang

Jeroen geeft noodgedwongen muziekles op afstand en dat gaat eigenlijk best goed

BERKEL-ENSCHOT – Dat scholen gesloten zijn vanwege het coronavirus, is bekend. De maatregelen treffen echter niet alleen basis- of middelbare scholen. Ook andere onderwijsinstellingen, zoals muziekschool Toonaangevend in Berkel-Enschot, krijgen te maken met de voorzorgsmaatregelen.

Jeroen Granneman is eigenaar van de muziekschool en geeft zelf ook les. Sinds kort ontvangen hij en de andere docenten geen leerlingen meer in de lokalen, maar geven alle muzieklessen online via een videoverbinding.

In de eerste week was Jeroen vooral bezig met ervoor zorgen dat de lessen zo hygiënisch mogelijk gegeven konden worden. “Ik heb elke toets van de piano wel twee keer per dag met alcohol schoongemaakt”, blikt Jeroen terug op de eerste week van de coronacrisis. Maar al snel werd duidelijk dat ook deze manier van werken niet meer afdoende was om de verspreiding van het virus te voorkomen. “En toen dacht ik, ja, we moeten hier iets meer. Als de scholen straks gaan sluiten, dan moeten de muziekscholen denk ik ook gaan sluiten. Dan moeten we een andere manier gaan verzinnen.”

Instructies via een tablet

En zo begon het grote experiment met het lesgeven via een videoverbinding. Via zijn tablet heeft Jeroen contact met zijn leerlingen, die gewoon op dezelfde dag en hetzelfde moment les krijgen zoals voor de crisis het geval was. Jeroen zit achter zijn piano en geeft instructies. Vervolgens kijkt en luistert hij via zijn tablet mee met de leerling. “We geven hier les met z’n zessen. Niemand had die ervaring op die manier. Er was wel eens een keer een filmpje gemaakt, maar nooit echt dat live contact”. De nieuwe manier van lesgeven is even wennen, maar blijkt best goed te werken.

Daarom is de muziekdocent van plan om ook na de coronacrisis verder te gaan met het geven van les via een videoverbinding. Uiteraard naast de normale lessen, zodra die weer op een veilige manier gegeven kunnen worden. “Vooral het persoonlijk contact heb je natuurlijk minder via het scherm dan hier in het echt”, meent Jeroen. “Maar gelukkig dat het in deze tijd allemaal zo kan.”

Tijmen Moelker