Internationale Fontys ICT-studenten lossen oer-Hollands probleem op

Winnaar ICTalent Awards 2019 maakt unieke navigatie voor fietsers

Vrijdag 24 mei was de grote finale van de ICTalent Awards. Het evenement in De Effenaar in Eindhoven was georganiseerd door Fontys Hogeschool ICT in Tilburg en Eindhoven. In totaal lieten acht deelnemers er hun werkende prototypes zien op de ICTalent Markt. En vervolgens gaven ze een 2-minute-pitch op het podium in de grote zaal. In het publiek waren diverse bedrijven vertegenwoordigd. Na de pitches gingen de drie groepen die de meeste stemmen van de bedrijven kregen, door naar de “Last Battle”. Daar kregen zij dan kritische vragen van de deskundige jury Bart Lamot, Hanny van Hout en Daan Schoofs.

BiZi wint

Ten slotte verkoos de jury “BiZi”, 2e-jaars internationale ICT-studenten, tot winnaar ICTalent Awards 2019. Deze studenten gingen naar huis met 2000 euro per persoon. Zij bedachten namelijk een oplossing voor een oer-Hollands probleem: een uniek systeem voor navigatie voor op de fiets.

Slim systeem: handvatten, vibraties en een mobiele applicatie

BiZi is een slim systeem. Het is een product dat uit twee onderdelen bestaat: handvatten en een mobiele applicatie. De applicatie legt een verbinding met de handvatten. Maar dient ook om de bestemming te bepalen en om de reis te beginnen. De handvatten krijgen de route aangewezen en zetten deze telkens om in vibraties. Als je linksaf moet, gaat het linker handvat trillen, en hetzelfde geldt voor het rechter handvat.

We kwamen erachter dat de bestaande systemen voor navigatie niet handig zijn tijdens het fietsen. Onze oplossing heeft geen scherm of geluid om de aanwijzingen te geven, maar gebruikt in plaats daarvan vibratie. Zodat de gebruiker zich volledig kan richten op de weg en het bereiken van de bestemming,” aldus BiZi.

Interessant voor op de fiets

Het product is dus uniek in zijn concept. Het is een interessante en nieuwe oplossing voor op de fiets. BiZi-handvatten zijn veilig, voor veel mensen betaalbaar en bieden een boel functies. Bovendien ligt er in Nederland wetgeving op tafel om het gebruik van de telefoon op de fiets te verbieden. Het wordt dus misschien onmogelijk om de normale systemen voor navigatie op telefoons te gebruiken. In dat gat springt BiZi nu. De ambitie is om met het prijzengeld een echte startup te ontwikkelen. Ze willen dan het product verder ontwikkelen met een goede PR-campagne.

Exposure Award en Audience Award

Niet alleen BiZi ging naar huis met een prijs. “Ability” won de Exposure Award. Zij wisten in een aantal weken veel online exposure te creëren voor hun product. Namelijk een voice assistant waarmee je via spraak alle standaard functies van je normale bankieren app kunt uitvoeren. Bankieren met behulp van spraak dus. Met hun eigen online campagne haalden ze zelfs het Eindhovens Dagblad met een zelfgeschreven persbericht. De publiekslieveling was het spel “Sparky”. Zij kregen de meeste stemmen van het publiek. Sparky leert kinderen tussen de drie en zes jaar om hun ademhaling te controleren door middel van oefeningen of minigames. Kinderen leren zo spelend om hun ademhaling te trainen.

Kees-Luc Simons